“Kontrola mase i suzbijanje nereda” – pokazna vježba Specijalne policije MUP-a ZDK

„Kontrola mase i suzbijanje nereda“ bila je tema današnje pokazne vježbe koju su izveli pripadnici Specijalne policije MUP-a ZDK i Jedinice za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Današnja vježba, u kojoj je učestvovalo oko 250 pripadnika policije, održana je u policijskom kompleksu MUP-a ZDK, u Lukovom Polju.

Ova i slične pokazne vježbe organiziraju se s ciljem nadogradnje vještina i znanja naših službenika, uz istovremeni zahtjev da se maksimalno poštuju građanska i ljudska prava. Najveći policijski izazov jeste pronalaženje balansa između policijske etike, poštivanja ljudskih prava, ali i oštrog odgovora prema onima koji spomenuto narušavaju“, poručuje Semir Šut, policijski komesar ZDK.

Oko mjesec dana trajale su pripreme za realizaciju današnje pokazne vježbe.

Pored pripadnika dviju spomenutih Jedinica, u pokaznoj vježbi učestvovali su i službeni psi, te su se koristila i, za ovu priliku, dozvoljena hemijska sredstva“, ističe zamjenik komandira Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK, Amir Bešić.

Međupolicijska, odnosno međuagencijska saradnja je jako uspješna, dodaje komesar Šut, istovremeno ističući zahvalnost agencijama koje usko sarađuju s Ambasadom SAD-a u našoj zemlji, a koji su, između ostalih, i zaslužni za uspješno obavljen posao.

 

Izvor: zenicainfo.ba