KOOSI ZDK: Otvoreno pismo medijima povodom nestašice lijeka

Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom koja broji 14 članica u saopćenju za javnost izražava zabrinutost povodom novonastale situacije – nestašice antiepileptika „Depakine“, koji koriste djeca i osobe s poteškoćama u razvoju u svrhu sprječavanja epileptičnih napada.

Već neko vrijeme u apotekama na tržištu vlada nestašica ovog lijeka, a prema informacijama koje smo dobili nove količine se neće nabavljati.

Ističemo zaista veliku potrebu za ovim lijekom, jer osobe koje boluju od epilepsije isti moraju uzimati kontinuirano, inače su životno ugroženi, pišu iz Koalicije.

Molimo vas da izvršite istraživanje razloga zbog kojeg se desila nestašica pomenutog lijeka ali i tržišta – da li se u pojedinim apotekama lijek ipak može nabaviti? Ovu molbu upućujemo ispred populacije osoba sa invaliditetom koje boluju od epilepsije u svrhu adekvatne informisanosti oboljelih, ali i podrške porodicama i samim oboljelim u vrijeme pandemije Koronavirusa i naredbi Kriznog štaba o reduciranju aktivnosti u svrhu prevencije širenja oboljenja, navodi se u saopćenju.