Manje upisanih srednjoškolaca

Planom upisa u srednje škole na području Zeničko-dobojskog kantona do sada je u novu školsku godinu upisano 150 učenika manje.

Širom naše zemlje evidentno je smanjenje broja učenika kako u srednjim, tako i u osnovnim školama, a pojedine škole u nedostatku učenika odlučile su zatvoriti svoja vrata. U saopćenju za javnost iz Uprave osnovne i srednje Richmond Park škole kažu kako su odlučili prestati sa radom zaključno sa tekućom školskom godinom.

Donijeli smo možda najtežu odluku koju može donijeti jedna obrazovna institucija. Iako su ekonomski izazovi i do ovog perioda bili ogromni imali smo volju da nastavimo sa radom sve do novonastale situacije izazvane pandemijom korona virusa koja je nastavak našeg rada učinila nemogućim“, kazali su, između ostalog iz Uprave ove privatne institucije.

Ništa bolja slika nije ni u drugim školama, a na to upozoravaju i statistički podaci o broju upisanih učenika. Prema planu i programu, slobodnih mjesta za učenike u prve razrede bilo je 3.575, ali ih je do sada upisano tek 2.779.

Iako se svake godine smanjuje broj učenika ove godine bilježimo nešto manji pad broja novoupisanih, a o generalnom smanjenju broja učenika možemo govoriti tek nakon godišnjeg izvještaja koji se radi otprilike početkom svake nove školske godine“, kazao je Slađan Matković, viši stručni saradnik za srednje obrazovanje u kantonalnom ministarstvu.

Više interesovanja budući srednjoškolci su pokazali za četverogodišnje srednje škole. Na području Zenice planiran je upis 1.286 učenika, a do sada je upisano 990 učenika“, zaključio je.

 

Izvor: zenicainfo.ba