Mjerenja pokazuju povećanje zagađenosti zraka u posljednja tri dana

Prema indeksima mjerenja kvaliteta zraka, objavljenim putem platformi Eko akcija i Air Quality and Pollution, zrak u Zenici danas je bio vrlo nezdrav.

Takva procjena pretpostavlja oprez posebno za hronične bolesnike, djecu, trudnice i stare osobe, ali i cjelokupno stanovništvo Zenice, prilikom boravka vani. Sa indeksom kvaliteta zraka od 210 promila, Zenica spada u red najzagađenijih bh. gradova. Prema podacima sa platforme Eko-akcija, koja objavljuje dnevne analize kvaliteta zraka u 15-ak bh. opština i gradova, Zenica je označena sredinom u kojoj je zrak vrlo nezdrav.

Uz takvu ocjenu, objavljeno je upozorenje naročito za osobe s respiratornim oboljenjima poput astme, kod kojih je moguće značajno pojačavanje simptoma i intenziteta bolesti, a srčanim i plućnim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijima, predloženo je da izbjegavaju bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. Kod ovako visokog zagađenja, povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva, pa se svima preporučuje da izbjegavaju produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Najveći nivo zagađenja bilježi se u noćnim satima u Tetovu i Centru, a prethodna tri dana, zrak je označen kao nezdrav za osjetljive grupe.

Projekat Air Quality and Pollution, koji objavljuje podatke o kvalitetu zraka u realnom vremenu za 2.000 gradova u više od 130 država svijeta, na svojoj je platformi označio Zenicu područjem sa nezdravim zrakom, sa naročito visokim koncentracijama čestica promjera 10 mikrograma po kubnom metru zraka (PM10).

 

Izvor: zenicainfo.ba