Nezavisni blok predlaže Amru Mehmedić za premijerku ZDK

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i potpredsjednik Nezavisnog bloka, potvrdio je da će prijedlog ove stranke za mjesto premijera ZDK biti Amra Mehmedić, inače aktuelna v.d. pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem. Kasumović je istakao da do sada između šest političkih partija, koje će formirati većinu u ZDK, nije bilo razgovora o raspodjeli pozicija niti kandidata za određena mjesta.
„Stvarno nismo razgovarali nikad o kandidatima za neke pozicije, niti o raspodjeli mjesta. Razgovarali smo o programu. Ovih dana krećemo sa razgovorima o podjeli vlasti, gdje ćemo prvo razgovarati o konstituirajućoj skupštini, da bismo tek nekad poslije razgovarali o Vladi, javnim preduzećima i drugom“, kazao je Kasumović.

Ipak, nije tajna da će NB kandidirati Mehmedić za premijerku ZDK.

„ S obzirom na to da će u Tuzlanskom kantonu biti premijer iz SDP-a, da bi federalni premijer, ako bude išlo ovako, također mogao biti iz SDP-a, a u USK premijer iz A-SDA, smatram da bi bio red da u ZDK mjesto premijera pripadne Nezavisnom bloku. NB neće ni na čemu insistirati previše. SDP ima jednog zastupnika više…Ali, u varijanti koju sam rekao, da nama pripadne to mjesto, ne vidim adekvatniju osobu od Amre Mehmedić“, istakao je Kasumović.