Nezdrav zrak u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Lukavcu i Ilijašu

Jučerašnja mjerenja ukazuju da je nezdrav zrak u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Lukavcu i Ilijašu, a tek nešto bolja situacija je u Goraždu i Novom Travniku. Time se naša zemlja ponovo našla među najzagađenijima u Evropi.
Podaci na mjernim stanicama ukazuju da je u Zenici indeks kvaliteta zraka 192, a najveći problem prave lebdeće čestice PM2,5. U Tuzli i Lukavcu današnji indeks iznosi 160, a u Sarajevu i Ilijašu 154. U ovim gradovima najveća je koncentracija čestica PM2,5 i PM10. U Goraždu je indeks 137, a u Novom Travniku 134.

Najsitnije čestice (promjera 2,5 mikrometra i manje) nazivaju se “fine”. Toliko su sićušne da se mogu detektirati samo sa elektronskim mikroskopom. Glavni izvori finih čestica su motorna vozila, termoelektrane, loženje drveta i uglja u individualnim ložištima, šumski požari, spaljivanje poljoprivrednih površina, neki industrijski procesi i svi ostali procesi sagorijevanja.

Čestice PM10 nazivaju i tihim ubicama pluća. To su sitne čestice manje od 10 mikrometara koje imaju sposobnost slobodnog kretanja u atmosferi i lako mogu prodrijeti i do donjih slojeva disajnih organa, kao i do kardiovaskularnog sistema.

Stručnjaci upozoravaju da ovo zagađenje može izazvati zdravstvene tegobe kod svih stanovnika. Posebno se savjetuje da ljudi s respiratornim problemima poput astme, srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe izbjegavati izlaženje vani, a svi ostali bi trebali smanjiti boravak napolju.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u utorak će sa sjevera i sjeverozapada doći kiša i postepeno zahvatiti cijelu Bosnu, a tokom noći i Hercegovinu pa se građani nadaju da će se zrak barem djelimično raščistiti.

 

Izvor: zenicainfo.ba