Održana konferencija za medije Sindikalne organizacije Grada Zenica

U Gradskoj upravi Zenice jučer je održana konferencija za medije Sindikalne organizacije Grada Zenica.

Predsjednik Sindikalne organizacije Nermin Ljubović iznio je predstavnicima medija stavove sindikata povodom neusvajanja Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period 01.01.  – 31.03.2020. godine.

Podsjetio je kako je neusvajanjem Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period 01.01. – 31.03.2020. godine odnosno Prijedloga Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu došlo do nemogućnosti funkcionisanja Grada kao jedinice lokalne samouprave, odnosno nemogućnosti finansiranja svih poslova, funkcija i programa iz nadležnosti Grada, nemogućnosti izmirenja svih obaveza utvrđenih zakonskim propisima (porezi, doprinosi, porezi na dodatu vrijednost), kao i obaveza preuzetih po osnovu zaključenih sporazuma, a što će stvoriti dodatne obaveze na ime plaćanja zateznih kamata i novčanih kazni.

Također, u ime Sindikalne organizacije Grada Zenica je izrazio zabrinutost, posebno za posljedice koje se odnose na nemogućnost nabavke potrebnih sredstava za rad gradskih službi, Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Zenica i JU Centar za socijalni rad Zenica te nemogućnost isplate plaća i drugih naknada za zaposlenike Gradske uprave Zenica.

Na pitanje novinara da li je rukovodstvo Sindikalne organizacije Grada Zenica o posljedicama neusvajanja Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period 01.01.  – 31.03.2020. godine odnosno Prijedloga Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu razgovaralo s Gradonačelnikom kao ovlaštenim predlagačem budžeta Grada Zenica, odgovorila je članica sinidikata Emilija Pašalić.

Razgovarali smo o tom pitanju s Gradonačelnikom. To je bila i naša statutarna obaveza. Želim naglasiti da smo mi kao sindikalna organizacija dužni štititi interese naših članova i ovom prilikom pozivamo vijećnike Gradskog vijeća Zenice i Gradonačelnika da u što kraćem vremenu iznađu rješenje za novonastalu situaciju“, rekla je Pašalić.

Na konferenciji je najavljena i mogućnost štrajka upozorenja ukoliko do prve polovine narednog mjeseca ne dođe do nesmetanog obavljanja poslova iz nadležnosti Grada Zenica, ali i isplata plaća i drugih naknada koje nemaju karakter plaća.

 

Izvor: zenica.ba