Osnovana kompanija “Toplana Zenica” d.o.o.

Za potrebe realizacije projekta izgradnje nove toplane koja će proizvoditi po najvišim ekološkim standardima u Zenici je registrovano preduzeće “Toplana Zenica” d.o.o..

Rezultat je to intenzivnih aktivnosti Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem na rješavanju decenijskog problema zagrijavanja grada.

Trenutno su u toku postregistracijske procedure prikupljanja relevantnih podataka, a do kraja januara očekuje se i dobijanje okolinske dozvole.

Započete su aktivnosti na izradi kotlova čiji je osnovni dizajn završen, kao i analiza uticaja na okoliš.

Radi se o zajedničkoj kompaniji čiji su partneri Grad Zenica, ArcelorMittal Zenica, KPA Unicon i FinnFunda iz Finske, a omjer vlasničkih udjela je 50% u korist ArcelorMittal, 20% u korist Grada Zenica i po 15% za finske partnere KPA Unicon i FinnFund.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje nove toplane je oko 53 miliona eura, od toga 40 miliona eura su kreditna sredstva obezbijeđena od strane EBRD-a, a kredit je osiguran garancijom koju u potpunosti obezbjeđuje ArcelorMittal Grupa.

Preostalih 12 miliona eura je obezbijeđeno direktnim ulaganjem partnera u projektu.

Grad Zenica u oktobru 2018. godine uplatio je dio osnivačkog kapitala u iznosu od 2.346.996 KM.

Početak rada kompanije očekuje se u prvoj polovini 2020. godine.

“Osim pouzdanog zagrijavanja stambenih i poslovnih prostora, implementacijom ovog projekta osigurat ćemo i značajno smanjenje zagađenja i čišći okoliš u Zenici”, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.