Počinje višenedjeljni božićni post

Višenedjeljni božićni post, kojim se vjernici Srpske pravoslavne crkve pripremaju za praznik rođenja Isusa Hrista počeo je 27. novembra i traje do 7. januara.

Pored SPCa četrdesetodnevni božićni post počeo je i za druge crkve koje svoje vrijeme računaju po julijanskom kalendaru, među kojima su Ruska pravoslavna crkva i Jarusalimska patrijaršija a julijanski kalendar poštuju i monasi na Svetoj gori.

Za vrijeme božićnog posta veliki broj Srba proslavlja i svoje krsne slave, među kojima su sveti Andrej prvozvani i sveti Nikola milikijski čudotvorac. Podsjećamo da u vrijeme posta i slavska trpeza mora biti posna. Ipak posna ishrana je samo dio svakog pa i božićnog posta.

Osnovni cilj posta jeste očišćenje duše i tijela od duševnih i tjelesnih strasti kao i proslavljanje Boga i Njegovih svetih.

Pravi post, dakle, ima dvije strane, tjelesnu i duhovnu, i sastoji se kako od uzdržavanja od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od ružnih misli, riječi i dijela a umnožavaju se molitve, dobročinstva i vršenju svih Evanđelskih vrlina.

Pravoslavni Srbi imaju na neki način prevedeno na nacionalnu – porodičnu liniju nedjelje od svetog Nikole do Božića, a to su detinci, materice, i oci a to nas podsjeća na na porodicu, njenu važnost i ulogu u životima vjernih.

NEKA JE SVIMA NA ZDRAVLJE I SPASENJE BOŽIĆNI POST!

 

Izvor: zenicainfo.ba