Postigli smo stabilnosti i gotovo riješili budžetski  deficit!

Asim Mekić, načelnik Općine Busovača

Općina Busovača godinama se borila sa problemom budžetskog deficita. Administracija na čijem čelu je načelnik Asim Mekić, uspjela je ovaj poblemi riješiti gotovo u cjelosti.

-Postigli smo stabilnost i to smatram najznačajnijim. Kada sam došao na čelo Općine zatekao sam veliki deficit i mi smo uspjeli taj deficti dovesti skoro do nule! Naš glavni cilje je bio da građanima omogućimo bolji život kroz izgradnju infrastrukturnih objekata i to radimo u okvirima naših mogućnosi i apliciramo za sredstva sa viših nivoa vlasti. Želimo osigurati i više radnih mjesta i mislim da i u tome uspjevamo. U zadnje dvije godine zaposleno je 350 ljudi. Ovdje se radi o novozaposlenim osobama i ne računaju se oni koji su došli na radna mjesta umjesto radnika koji su otišli u penziju. Nemamo velike pogone u Busovači, ali su postojeći povećali obim proizvodnje, a imamo i novih pogona. – ističe načelnik Mekić.

Otvoreni su pogoni za šivenje i bit će uskoro i prošireni. Investitori će i ubuduće imati pomoć i podršku lokalne zajednice. Općina Busovača aplicira na projekte u Kantonu i Federaciji. Pored toga učestvuje i u projektu Regionalnog vodovoda Plava voda. Ovaj projekat ima poseban značaj za Busovaču jer se građani snabdjevaju pitkom vodom sa više malih izvora koji ne zadovoljavaju potrebe.

 

Projekat Plava voda

 

-Dok mi razgovaramo danas u Busovači imamo situaciju da je voda u sistemu mutna. Mi pijemo vodu iz potoka koju prečišćavamo. Mi smo jedina općina koja nema izvorište, nego prečišćavamo vodu iz potoka. Plava voda za nas znači mnogo jer ćemo imati  finu, pitku i kvalitetnu vodu u sistemu. Ta investicija će nas koštati, ali koliko nas sada košta prečišćavanje vode i obezbjeđenje vodovoda? Ja očekujem i smanjenje troškova. Plava voda za nas znači mnogo jer mi sada imamo više izvorišta i kapacitet najvećeg je  6 litara u sekundi, a mi će uzimati 40 litara u sekundi što su naše potrebe. To je za nas nešto dobro i mi tu investiciju možemo vraćati. – navodi načelnik Asim Mekić.

Značaj ovog projekat za Busovaču oglkeda se i u grant sredstvima od milion maraka koje će dobit od čega će 200 hiljada maraka biti izdvojeno za infrastrukturu javnog komunalnog preduzeća. Preostalih 800 hiljada maraka  bit će uloženo u sistem i rekonstrukciju cjevovoda.

Načelnik Asim Mekić naglašava kako su prioriteti u Novoj 2018. godini zapošljavanje i dalje poboljšanje infrastrukture.

 

Busovača

Općina Busovača ima 17.910 stanovnika, a  obuhvata 157,5 km² prostora na kojem je smješteno ukupno 47 naseljenih mjesta. Općinski budžet iznosi 4 miliona konvertibilnih maraka. Općinsko vijeće Busovača  broji 25 vijećnika od kojih su 11 iz SDA, 10 iz HDZ BiH, dva iz DF-a i jedan iz HDZ 1990.