Potpisan ugovor o obnovi 5 novih školskih objekata u Zeničko-dobojskom kantonu

U okviru Projekta energetske efikasnosti za BiH, koji iz kreditnih sredstava Svjetske banke, putem implementacione jedinice, realizuje Federalno ministarstvo prostornog uređenja, još 5 školskih objekata u Zeničko-dobojskom kantonu će dobiti novo, energetski efikasno ruho.
Tim povodom, danas je potpisan ugovor između Josipa Martića, federalnog ministra prostornog uređenja BiH i predstavnika kompanije „ITC“ d.o.o. Zenica koja je izabrana za izvođača radova.

Nešto više od 1.200.000 KM će biti uloženo u obnovu, a planirani su radovi na JU OŠ „Vladimir Nazor“ Zenica, JU „Gimnazija“ Visoko, JU „Druga Osnovna Škola“ Zavidovići, Srednja škola „Stjepan Radić“ Usora i JU SŠ Gimnazija „Muhsin Rizvić“ Kakanj. Svi radovi će biti realizovani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske efikasnosti. Nakon realizacije projekta, pored ušteda na troškovima za energiju, očekuje se i značajno smanjenje emisije CO2.

“U proteklom periodu, u sklopu ovog projekta, u Zeničko-dobojskom kantonu je obnovljeno 11 objekata, od čega je 10 osnovnih i srednjih škola i jedna bolnica. U te objekte su ukupno investirana skoro 4 miliona KM, a procijenjene uštede su skoro 1.4 miliona KM. To dovoljno govori o uspješnosti naše dosadašnje suradnje. Iznimno mi je drago da će i korisnici javnih ustanova čija je obnova previđena ovim ugovorom osjetiti isti komfor, a i da će u njihovim budžetima biti osjetna ušteda.“ – izjavio je tim povodom ministar prostornog uređenja, Josip Martić.

Implementacija radova na ovim objektima koji podrazumijevaju mjere poput zamjene prozora, ugradnje termo fasade, sanacije krova, zamjene vanjske stolarije, kao i kotlovnice s upotrebom novog energenta i zamjene postojeće LED rasvjete, poboljšat će uslove boravka korisnika i rada uposlenika ovih ustanova.