Poznat rok za završetak druge zgrade socijalnog stanovanja u Radakovu

Iako se kasnilo s radovima na izgradnji zgrade tzv. socijalnog stanovanja u Radakovu, trenutno je dinamika na zadovoljavajućem nivou.

Izgradnja objekta finansira se iz kreditnog zaduženja Bosne i Hercegovine kod Razvojne Banke Vijeća Europe u okviru projekta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja“.

Radi se o objektu sa ukupno 62 stambene jedinice u kojem će biti smješteni trenutni korisnici kolektivnog centra „Putovići u najvećem broju, ali i korisnici kampa u Banlozima, te pojedine porodice u stanju socijalne potrebe s područja Grada Zenica. Na jednosoban stan u ovoj zgradi čeka i pedesetogodišnja Esma Hadžić iz Zenice.

„Zadnjih dvadeset godina sam živjela posvuda, i u kolektivnom centru u Putovićima, u jednom društvenom domu, u kampu u Banlozima, našli su mi u Općini i smještaj u Srpskoj Mahali, a posljednje vrijeme što su mi dali bila je garsonjera od 11 kvadrata u Crkvicama. Starije dijete, sin koji je sada četvrti razred Ekonomske škole, bio je već velik, kćerka u osnovnoj školi i nismo imali normalne uvjete za život. Praktično nismo imali uvjete za osnovne higijenske potrebe, a ni za pripremu hrane. Otišli smo pod kiriju, kada sam stekla pravo na penziju“, priča nam Hadžić.

Esma Hadžić

Ugovor za izvođenje radova zaključen je sa konzorcijem „GTR“ Mostar i „Gradnja“ Mostar ukupne vrijednosti 2.808.322 KM. Projektnu dokumentaciju, usluge Nadzora tokom izvođenje radova, kao i sve potrebne dozvole i saglasnoti je osigurao Grad Zenica, kao lokalno učešće u Projektu. Planirani početak izvođenja radova je bio novembar 2018. godine, ali zbog problema sa odobrenjem za građenje i loših vremenskih uvjeta za izvođenje zemljanih radova za podrum neposredno uz novoizgrađenu Lamelu 1, početak radova je pomjeren za April 2019. godine, pojasnili su nam u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Naša sagovornica s ushićenjem, ali i očiglednim nestrpljenjem očekuje da konačno useli u stan koji će njoj i njenoj djeci biti istinski dom. Žive kao podstanari njih troje od porodične penzije koju je naslijedila od oca , a kiriju plaćaju u iznosu od 150 KM. Pitamo je zna li da će po kvadratnom metru plaćati po jednu marku za održavanje zgrade mjesečno, u njenom slučaju nešto više od 40 KM.

„Znam i neka je tako. Imaće moja djeca konačno svoj dom, sin je odličan učenik od prvog osnovne i planira upisati fakultet, neka dijete ima svoju sobu za učenje. Lakše mi je plaćati 40 maraka,  nego 150, a i to znači da će sve biti održavano u zgradi. Nema više nigdje ništa džabe“, priča Esma i hvali nam se kako je zahvaljujući novčanim donacijama uz mjesec Ramazan uspjela kupiti nešto novih stvari za novi stan.

Krajnji rok za završetak radova Lamele 2 u Radakovu – objekta tzv. socijaln og stanovanja jeste august 2020. godine.

 

Izvor: zenicainfo.ba