Pridružite se utrci da učinimo svijet boljim mjestom za život

Javna ustanova Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je u sklopu realizacije aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša organizovao edukativni seminar povodom zaštite životne sredine i raspisao konkurs za najbolji kreativni izraz na temu „Moja bolja okolina“ za sve osnovne škole na području Zeničko –dobojskog kantona s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša.
Cilj konkursa je bio da učenici, kroz svoje likovne radove ili fotografije, provodeći vrijeme u prirodi, zabilježe svoju viziju okoline koja ih okružuje i prezentiraju ideju o tome kako bi željeli da ona izgleda. Nagrade su predviđene za najboljeg učesnika, njegovo odjeljenje te i njegovu školu. Nagrađeni učenici su bili iz Škole za odgoj i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju, osnovna škola Vladimir Nazor u Zenici kao i Osnovne škola Kulin Ban Visoko. Nagrade su uručene tokom prošle sedmice.
Što činimo da zaustavimo daljnje upropaštavanje planete? – bilo je pitanje, dok je slogan edukutivnog seminara povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša 2016.godine bio: “Pridružite se utrci da učinimo svijet boljim mjestom za život”.
Ovaj slogan nosi jasnu poruku i traži od svakoga da učine sve kako bi svijet bio bolje mjesto za život. Rastuća industrijalizacija i ubrzana degradacija okoliša zahtijevaju strategiju održivog razvoja, koja bi ravnoteženo upravljala resursima. Hoćemo li se prema našem okolišu ponašati odgovorno ili ćemo ga i dalje zagađivati, kao pojedinci moramo odlučiti sami.
Do sada se ekonomskom razvoju davala prednost pred očuvanjem okoliša. Međutim, ekonomski napredak se ne može više zasnivati na nepovratnom iscrpljivanju prirodnih resursa i uništavanju okoliša, već isključivo na održivom razvoju. A da je to moguće govore evropska iskustva, Evropa je bila uspješna, jer je smanjila emisiju polutanata za 23% između 1990. i 2014. godine, dok je evropska ekonomija istovremeno porasla za 46%. Ovi rezultati su pokazali da zaštita klime i okoliša i ekonomski rast idu „ruku pod ruku”.
Prema okolišu i prirodi se moramo odnositi odgovorno, racionalno ga koristiti i čuvati, a razvoj Bosne i Hercegovine temeljiti na principima održivosti“. U tom smislu, Institut povodom Svjetskog dana zaštite okoliša potiče na akciju vlade država, nevladine udruge, lokalne zajednice, pojedince, ekonomske subjekte, medije i druge, da pokažu svoj pozitivan odnos prema zaštiti okoliša.
Seminaru su prisustvovali predstavnici kantonalnih ministarstava zdravstva, privrede, vodoprivrede, šumarstva i zaštite okoliša; djelatnici higijensko-epidemioloških službi domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo, te eko-inspektori, sanitarni i komunalni inspektori, predstavnici lokalnih organa vlasti, nevladinih udruženja, studenti i drugi zainteresovani subjekti. Kao posebni nosioci aktivnosti na obilježavanju ovog svjetski značajnog datuma izdvojili su se Virtuelni centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, Služba za zdravstvenu ekologiju i higijenu i Služba za školsku higijenu.