Privredna komora ZDK organizovala prezentaciju rezultata projekta “Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK”

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona danas je organizovala prezentaciju rezultata projekta “Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK”, čijom realizacijom je osigurano radno mjesto za više od 60 osoba u osam kompanija-članica Privredne komore ZDK. Finansijsku i tehničku podršku obezbijedila je Fondacija “Helvetas Moja Budućnost”.

Kako je istaknuto na prezentaciji, bez obzira na pandemiju virusom Covid-19 rezultati su iznad planiranih i očekivanih zahvaljujući sinergijskom djelovanju Ministarstva, obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, Pedagoškog zavoda Zenica, kompanija ZDK te Vlade ZDK, koja je putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK i zajedno sa Federalnim zavodom za zapošljavanje sufinansirala aktivne mjere zapošljavanja. Projekt, koji je doprinio uspostavljanju ‘međusektorske grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u skladu s potrebama tržišta rada’, prve u Bosni i Hercegovini, nastavlja se do kraja  godine, usmjeravajući  fokus na srednje stručno obrazovanje.

Paralelno, Privredna komora, u saradnji sa Privrednom komorom Kantona Sarajevo i Kantonalnom privrednom komorom Tuzla posvećuje se Izgradnji standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih kantonalnih privrednih komora.

Na današnjoj prezentaciji naglašeno je da je zahvaljujući vizionarstvu, kooperativnosti, finansijskoj podršci i sinergijskom djelovanju svih aktera, ZDK lider u Federaciji BiH  u zakonodavnom okviru i implementaciji aktivnosti u srednjem stručnom obrazovanju i obrazovanju odraslih.

 

Izvor: zenicainfo.ba