Prosvjetari zabrinuti za svoja prava

Peti oktobar obilježava se kao Međunarodni dan prosvjetnih radnika. Ovaj datum ove godine prosvjetari dočekuju zabrinutiji za svoja prava kao nikad ranije. Potvrđuje ovo u razgovoru za Superinfo predsjednik sindikata Osnovnog obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Selvedin Šatorović.
Gospodine Šatorović, uoči Međunarodnog dana prosvjetnih radnika kažite nam u kakvom raspoloženju Vi i vaše kolege dočekujete ovaj značajan datum?
Šatorović: Peti oktobar ove godine je praznik koji će prosvjetni radnici dočekati sa zebnjom za svoja prava jer smo svjedoci da se u svim segmentima društva urušavaju radnička prava, da je novi Zakon o radu stupio na snagu ne sa namjerom da se poboljšaju radnička prava, već da se ista umanje i sve u svemu mogu kazati da generalno na nivou Federacije nismo rješili problem jedinstvenih plata, jedinstvene udžbeničke politike, jedinstvenih pedagoških standarda što smo imali obavezu, a imali smo jednu jako dobru priliku koja je na žalost u ljeto propuštena od strane Vlade Federacije BIH. Ako se baziramo na Zeničko-dobojski kanton onda ćemo kazati da imamo kvalitetno izrađene partnerske odnose sa Vladom na čelu sa premijerom Galijaševićem, da sve ono što je dogovoreno redovno se isplaćuje, te da smo uspjeli dogovoriti isplatu naknade za korištenje godišnjeg odmora i sve što je dogovoreno to je i ispunjeno. Moram reći da je više od 100 radnika koji su radili na određeno vrijeme dobilo ugovore o radu na neodređeno vrijeme i sasvim sigurno za njih je peti oktobar posebno svečan jer su konačno riješili svoju dugogodišnju agoniju i za onaj broj radnih mjesta gdje su se desili prelasci iz škole u školu će biti raspisani konkursi tokom narednog mjeseca i taj dio ćemo uspješno popuniti.

Šta se može učiniti po pitanju većeg zapošljavanja na neodređeno vrijeme, jer ova neizvjesnost po malo deprimira prosvjetne radnike?
Šatorović: Mi smo na neki način inicirali ovo zapošljavanje. U startu je bila priča o 200 radnih mjesta, ali evo ministarstvo je sa velikim oprezom ušlo u tu priču pa su odobrili 130. Ubjeđenja sam da ćemo u narednom periodu ovaj trend nastaviti. Ukoliko imate 800 pozicija koje se raspisuju na određeno vrijeme sasvim je logično da barem 600 popunite za stalno, a da ovih 200 ostavimo za situaciju gdje može doći do manjeg broja upisanih učenika ili pojave tehnološkog viška. Mislim da je ovo prvi korak i da ćemo u narednoj godini krenuti još odlučnije i žešće i nezamislivo je da se jedno te isto radno mjesto raspisuje više godina na određeno vrijeme, a da se to ne popuni ugovorom o radu na neodređeno vrijeme. Tako da ćemo u tom segmentu doći do brojke od ukupno 600 radnih mjesta u naredne dvije ili tri godine, a onda poslije toga ćemo znati koji broj ljudi će imati priliku da radi u prosvjeti, a svi ostali će morati pristupiti određenim programima za koje očekujem da će ih ministarstvo obrazovanja napraviti s ciljem prekvalifikacije i traženja sreće u nekom drugom poslu.

Početak školske godine je iza nas, kako je prošla konkursna procedura?
Šatorović: Moramo biti ponosni na kriterije za prijem u osnovne i srednje škole koje su se pokazale vrlo uspješne jer nismo imali niti jednu incidentnu situaciju. Moram pohvaliti i prosvjetnu inspekciju koja je bila više nego promtna u predupređenju bilo kakvih problematičnih situacija koje su dolazile iz određenih škola i da smo zajedničkim snagama sindikat, ministarstvo i prosvjetna inspekacija sve uspješno realizirali, te da nije bilo protesta ili incidentnih situacija, niti ne daj Bože ono što bi se dešavalo da nema tih kriterija, u ovom vremenu bilo bi fizičkih obračuna i možda težih posljedica.

Dokle se stiglo u procesu pregovoaranja oko potpisivanja kolektivnih ugovora?
Šatorović: Mi smo imali jedan sastanak sa predstavnicima Vlade Federacije BIH. Sindikat je bio eksplicitan da pregovora oko umanjenja plata nema. Nama samo trebaju pregovori koji će vršiti ujednačavanje plata svih prosvjetnih radnika u Federaciji BIH i tu smo bili eksplicitni u svojim stavovima. Na žalost, očito da Vlada Federacije nije bila u stanju ispuniti zahtjeve sindikata i to je bio jedini sastanak. Postoje određeni kontakti i pregovori na nivou kantona i moram kazati da sa svim kantonalnim premijerima i ministrima u Federaciji imamo korektne odnose.

Iz svega što smo do sada kazali kakavu poruku prosvjetnim radnicima možete poslati?
Šatorović: Prosvjetni radnici osim što trebaju da rade svoj posao najbolje što mogu, ja ih pozivam da u duhu posljednjih dešavanja u BIH njeguju patriotski duh kod učenika i razvijaju ljubav prema jedinoj državi BIH i očekujem da ovi koje danas obrazujemo, a koji će sutra završiti škole i preuzeti upravljenje državom će to raditi puno bolje nego što to danas rade političari i sindikalci i svi koji se bave društvenim životom. Stanje općenito nije dobro i mi moramo sa svoje strane učiniti da naraštaji koji dolaze budu puno kvalitetniji nego što smo mi to danas.