Rad Gradske narodne kuhinje

Gradska narodna kuhinja Zenica i u ovoj godini nastoji pomoći socijalno-ugroženim korisnicima. Gradska narodna kuhinja Zenica od početka 2022. godine dnevno priprema obroke za 797 korisnika. Korisnici dnevno dobiju jedan obrok uz pola hljeba od 300 grama.

„Što se tiče broja korisnika otprilike je stanje konstantno sa malim oscilacijama. A kada je u pitanju utrošak sredstava, odnosno trošak Gradske narodne kuhinje prošla godina je u blagom povećanju sredstava“ ističe Senada Kartal, koordinatorica za rad Gradske narodne kuhinje.

Analitički gledano, prošle godine su povećana izdvajanja iz budžeta Grada Zenica za Gradsku narodnu kuhinju, jer je izostala donacija od Vlade Zeničko-dobojskog kantona koja je uplaćena kasno, no poručuju da će svakako biti iskorištena u 2022. godini. Koordinatorica objašnjava da trenutno nemaju nikakvih problema prilikom isporuke, odnosno podjele hrane obzirom na pandemiju, te da je ispravnost hrane na nivou. Nastoje da  svakom građaninu maksimalno izađe u susret, kako bi dobio obrok, a da se pri tome očuva njegovo ljudsko dostojanstvo.

 

Izvor: zenicainfo.ba