Radovi na koridoru Vc na obilaznici pored Zenice teku planiranom dinamikom

Radovi na izgradnji Koridora Vc na dionicama na području grada Zenice, napreduju planiranom dinamikom, saopšteno je iz Javnog preduzeća Autoceste. Posjetili smo gradilište na poddionici Ponirak-Vraca, gdje su u toku radovi na iskopu lijeve i desne cijevi “Tunela Zenica” iz pravca sjevera. Ovaj će tunel u rasponu od oko pet kilometara skratiti razdaljinu između Zenice i Žepča.

Poddionica autoputa na Koridoru Vc Ponirak-Vraca, na sjeveru se nastavlja na poddionicu Nemila -Vranduk i na jugu na poddionicu Ponirak -Vraca, a spajaće tunel dug dva kilometra i 400 metara sa zeničkom zaobilaznicom, odnosno sa budućom saobraćajnom petljom na izlazu Zenica-sjever, blizu naselja Hece.

Tunel Zenica” će skratiti put između Zenice i Žepča u dužini od 4,5 do 5 kilometara. Radi se o veoma modernom i dobro opremljenom objektu“, kaže Ahmed Mušija, predstavnik investitora, JP Autoceste FBiH.

Generalno, radi se o pristupačnom terenu, ali problem radnicima predstavljaju geološki uslovi i ekstremni dotok vode u lijevoj tunelskoj cijevi, što usložnjava posao i donekle utiče na dinamiku izvođenja radova.

Rok za izgradnju poddionice Ponirak-Vraca, u dužini dva kilometra i 600 metara, koja je počela u okrobru prošle godine je 30 mjeseci.

Trenutno se radi na pripremi sporazuma o prijateljskom okruženju sa Gradom Zenica, koji bi uskoro trebalo da dobije završne konture.

Taj sporazum je u fazi finalizacije i podrazumijevaće ulaganje značajnih sredstava u naselja, u kojima se radovi izvode. Projektuje se novi vodovod za selo Ponirak i biće sanirani svi putevi koje ćemo radovima oštetiti, ali i druge saobraćajnice za čiju rekonstrukciju su mještani iskazali interes“, dodaje Mušija.

Na izgradnji ovog objekta angažovani su mahom mladi radnici i možemo reći da ovdje stvaramo novu generaciju radnika i tunelskih inžinjera, dodaje Mušija.

Radove na izgradnji poddionice autoputa na Koridoru Vc Ponirak-Vraca, u dužini dva kilometra i 600 metara, izvodi bh. konzorcij Euroasfalt, a investitor je Javno preduzeće Autoceste Federacije.

Radovi na zeničkoj zaobilaznici, na koju će se izlaziti iz “Tunela Zenica”, pri kraju su i njeno otvorenje, odnosno spajanje trase autoputa na dionici od Sarajeva do izlaza Zenica-jug, očekuje se do 25. novembra.

 

Izvor: zenicainfo.ba