RUDNIK ZENICA: Upitna isplata plata zbog blokade računa

Račun Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja Zenica je blokiran od strane Porezne uprave čime je dovedena u pitanje isplata decembarske plate, potvrđeno je u Upravi i Sindikatu ovog preduzeća.

Vršilac dužnosti direktora Rudnika Zenica, Dragan Peranović je napomenuo da je blokada računa nastupila prije tri dana zbog dugujućih doprinosa koji se odnose na kraj 2015. i početak 2016. godine na iznos od preko 4 miliona maraka.

Pri tom je istakao, da je Rudnik osigurao sredstva za plate, čiji je termin isplate 15. januar, ali je najnovija blokada računa onemogućila isplatu.

Izudin Spahijaj

“Nadamo se, da će se ova situacija što prije razriješiti, a najrealnije je, da isplata plata bude u naredni ponedjeljak ili utorak”, dodao je Peranović.

U Sindikatu zeničkog Rudnika se nadaju postizanju rješenja za deblokadu računa i isplati plata, u suprotnom počinju pripreme za štrajk za 22. januar.

“Nisam siguran hoće li rudari biti na poslu u petak u drugoj smjeni”, upozorio je Izudin Spahijaj, vršilac dužnosti predsjednika Sindikata Rudnika Zenica.