Šabić: Nepovoljni zakoni kod penzionisanja demobilisanih boraca

Nepune dvije i po godine provedbe Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u Federaciji BiH, za kategoriju demobilisanih boraca se pokazalo nepovoljnije od ranijeg zakonskog rješenja i to po dva osnova, tvrdi Tahir Šabić, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca-JOB unija veterana Zeničko-dobojskog kantona.

„Prvo, demobilisanom borcu se za ostvarenje uslova za penziju, računaju godine provedene u oružanim snagama, u dvostrukom trajanju, ali na način da se za svaku godinu umanjuje bod za 0,5. To znači, ako je bio borac 4 godine, za dvostruko trajanje od 8 godina umanjuju mu se 4 boda. U finansijskom smislu, to znači prosječno umanjenje penzije za oko 130 maraka“, kaže Šabić.

Pored umanjenja bodova, postoji umanjenje i po osnovu procenta, tako da se za svaku godinu demobilisanom borcu penzija umanjuje za 3,96. Ova računica govori da mu se za 3 godine trajno umanjuje penzija za 12 posto.

Drugi Zakon, o prijevremenom povoljnijem penzionisanju demobilisanih boraca precizira da je uslov za penziju najmanje 36 mjeseci provedenih u Oružanim snagama, 20 godina efektivnog penzionog staža i najmanje godinu dana provedenih na evidenciji biroa za zapošljavanje.

Ostvarivanje prava na penziju po ovom Zakonu znači najnižu penziju u Federaciji BiH.

„Ohrabrujuća je najava, prema kojoj bi uskoro trebale biti na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izmjene i dopune Zakona o PIO i vraćanju na rješenja iz ranijeg zakonskog rješenja“, kaže Šabić.

Ovu informaciju potvrdio je i federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević, ukazavši da se zajedno sa temeljnim boračkim organizacijama godinu dana pripremaju izmjene kojima borci ne bi imali umanjenja po osnovu nedostajućih godina za ostvaranje prava na penziju.

 

 

Izvor: zenicainfo.ba