Samo 17 posto djece iz BiH, pohađa neki vid predškolskog obrazovanja

Po učešću djece u predškolskim programima, Bosna i Hercegovina nalazi se na posljednjem mjestu među evropskim zemljama. Oko 17 posto djece, od čega samo oko 2 posto djece iz ugroženih grupa, pohađa neki vid predškolskog obrazovanja.

Centar za poslovnu afirmaciju Zenica još 2015. godine, pokrenuo je projekat „Vrtići za svu djecu“ koji ima za cilj da ukaže na važnost uključenja u sistem subvencioniranja privatnih vrtića, a ne samo državnih ustanova.

“Kroz program vaučerizacije koji se uspješno provodi u svim većim evropskim zemljama, data je mogućnost roditeljima da sami odluče gdje će uložiti novac, a samim tim bi se jačala i uloga privatnog sektora, koji je ravnopravan partner u sistemu predškolskog odgoja i obrazovanja. Na taj način bi se uvela efikasnost u sistem, te utrostručio broj djece u predškolskom sistemu jer jasno je kako moramo napraviti drastične promjene, da bi mogli značajno unaprijediti broj djece u predškolskom sistemu”, kaže Edo Omerčević, predsjednik Centra za poslovnu afirmaciju Zenica.

Edin Omerčević, predsjednik Centra za poslovnu afirmaciju Zenica

Nakon izrade pravne i ekonomske studije svim političkim opcijama prezentovat će se rezultati, te predložiti da izmjene u Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju.

 

Izvor: zenicainfo.ba