Naslovnica Fokus Služba za poslove sa strancima: Iz BiH protjerana 23 strana državljanina

Služba za poslove sa strancima: Iz BiH protjerana 23 strana državljanina

Služba za poslove sa strancima kontinuirano provodi pojačane operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka stranaca u BiH u cilju suzbijanja ilegalnih migracija i udaljavanja ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine.

U posljednjih sedam dana, Služba je sa teritorije BiH udaljila 23 strana državljanina među kojima je 19 državljana Turske, dva državljanina Tunisa, jedan državljanin Irana i jedan državljanin Slovačke. Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja te su do udaljenja s teritorije BiH boravili pod nadzorom u Imigracionom centru. Na osnovu sporazuma o readmisiji sa Srbijom, državljani Tunisa su vraćeni u Srbiju dok su drugi stranci vraćeni u zemlje porijekla.

Kao rezultat provedenih operativnih aktivnosti Služba za poslove sa strancima je u istom periodu zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 18 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u BiH, među kojima su državljani Maroka, Nepala, Libije, Albanije, Slovačke i Turske. Navedeni strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije BiH.

Služba za poslove sa strancima u posljednjih sedam dana registrovala je 160 migranata koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil, što je za 23 posto manje u odnosu na prethodnu sedmicu kada je to učinilo 210 migranta.

U privremenim prihvatnim centrima u BiH trenutno boravi 6.261 migrant.