Stambene zgrade u Zenici uskoro dobijaju nove fasade i krovove

U Gradskoj upravi Zenice danas je upriličeno potpisivanje ugovora o sufinansiranju izrade termo-izolacione fasade, utopljavanje stambenih objekata kolektivnog stanovanja i zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča, između Grada Zenica i predstavnika Upravitelja odnosno Odbora etažnih vlasnika.

Gradska uprava Zenica je u aprilu ove godine raspisala Javni poziv za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava u cilju sufinansiranja projekata zajedničkih dijelova zgrada i zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča.

Cilj ovog javnog poziva je pružiti sistemsku podršku građanima u poboljšanju energetske efikasnosti stambenih zgrada, što će doprinijeti ljepšem izgledu grada, manjoj potrošnji energenata, te manjoj emisiji štetnih plinova i poboljšanju kvaliteta zraka. Također, nakon zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča, doći će do uklanjanja i adekvatnog zbrinjavanja opasnog azbestnog otpada.

Pravo učešća u javnom pozivu imali su svi etažni vlasnici zgrada na području grada Zenica koje zastupaju odbori etažnih vlasnika ili ovlašteni upravitelji.

Nakon provedenih procedura za odabir korisnika pet stambenih objekata kolektivnog stanovanja u gradu Zenica dobit će novu termo izolacionu fasadu minimalne debljine 10 cm, dok će na devet objekata biti izvršena zamjena azbestnih krovova.

Projekat sufinansiranja utopljavanja stambenih objekata kolektivnog stanovanja pokrenuli smo prošle godine. Fasade su nam bile sive, kao uostalom i život u ovom gradu. S obzirom da se Grad Zenica pridružio “zelenim” gradovima Evrope, pokrenuli smo niz projekata čiji je cilj, smanjenje emisije štetnih plinova. Želimo utopliti što je moguće više stambenih zgrada. Isto tako veliki broj zgrada pokriven je azbestnim pločama, koje su kancerogene. To želimo što prije promijeniti“, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Grad Zenica je za realizaciju projekata sufinansiranja utopljavanja stambenih objekata kolektivnog stanovanja i zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča izdvojio sredstva u iznosu od 285.000,00 KM. Grad sufinansira izvršenje radova iz zaključenih ugovora u iznosu 50% od ukupne vrijednosti izvedenih radova, dok će ostatak sredstava obezbijediti odabrani korisnici.

 

Izvor: zenica.ba