Studenti Politehničkog fakulteta predstavili aplikaciju za organizaciju javnog prijevoza

U okviru predmeta “Analiza i dizajn softvera”, studenti druge godine odsjeka “Softversko inženjerstvo” Politehničkog fakulteta u Zenici razvili su 13 praktičnih softverskih rješenja. Tri najzanimljivija idejna rješenja predstavljena su danas na online javnoj prezentaciji.

Softversko inženjerstvo je sistematska primjena naučnog i tehnološkog znanja, metoda i iskustva u projektovanju, implementaciji, testiranju i dokumentovanju softvera, a ovaj odsjek  na zeničkom Politehničkom fakultetu, prve studente upisao je 2018. godine. Već na drugoj godini studenti su razvili 13 praktičnih softverskih rješenja, a najzanimljivija tri online su prezentovana javnosti.

„Radi se o raznovrsnim primjenama i jedno od njih tiče se aplikacija za organizaciju javnog prevoza, nešto što je u Zenici bolna tačka već odavno, drugo je rješenje vezano za pčelarstvo i pomaže pčelarima da organizuju svoj rad koristeći nove tehnologije, a treće rješenje je aplikacija koju bi mogli koristiti zubari“, pojašnjava profesor doktor Samir Lemeš, šef Katedre za softversko inženjerstvo zeničkog Politehničkog fakulteta.

Studenti su ovim, po riječima profesora Lemeša, pokazali da mogu da razviju ozbiljna rješenja, koja bi uz malo podrške od strane institucija mogla postati i komercijalni softverski proizvodi, zasnovani na pameti i znanju studenata.

Za ovim kadrovima je velika potražnja na tržištu, ali i studenti su takođe veoma zainteresovani i zadovoljni ovim odsjekom, potvrdili su neki od njih :

„Kvalitet nastave, koja se realizuje na ovom Odsjeku je jako veliki i mnogo toga učimo iz različitih sfera informativnih tehnologija“, navodi Ajna Fetić, studentica druge godine Odsjeka softverskog inženjerstva Politehničkog fakulteta, napominjujući da je tim u kojem je ona radila, napravio jedno od zanimljivijih idejnih rješenja, a riječ je oonline aplikaciji za zubarsku djelatnost, pomoću koje bi zubari upravljali svojim osobljem, terminima prijema pacijenata, dijagnozama i slično.

 

Izvor: zenicainfo.ba