Sutra puštanje u rad novoizgrađenih saobraćajnica u Poslovnoj zoni Zenica 1

Povodom završetka projekta “Izgradnja saobraćajnica 7, 7a i 7b sa pratećom komunalnom infrastrukturom” sutra će u Poslovnoj zoni Zenica 1 biti upriličena ceremonija svečanog otvaranja novoizgrađenih saobraćajnica.

Projekat je realizovan uz podršku Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona te iz vlastitih sredstava Grada Zenica.

Ukupna vrijednost projekta je oko 700.000,00 KM.

U sklopu ovog projekta u Poslovnoj zoni Zenica 1 izgrađene su tri saobraćajnice u ukupnoj dužini od 414 metara.

Izgrađena je i obnovljena fekalna kanalizacija u dužini od 1136,38 metara, a riješen je i dugogodišnji problem odvodnje oborinskih voda. Naime, dio sredstava upotrijebljen je za izgradnju i obnovu odvodnje oborinskih voda, dužine 463,80 metara.

Također, izgrađena je nova plinska i telekomunikacijska infrastruktura.

Istovremeno Poslovna zona Zenica 1 dobila je novu led rasvjetu, kao i hortikulturu.

Cilj projekta je unaprjeđenje i modernizacija infrastrukture u pogledu poboljšanja pristupa, kapaciteta, kvaliteta i atraktivnosti poslovnih zona u gradu Zenica.

Intencija Grada je da se zadovolje potrebe malih i srednjih preduzeća, kakvih je trenutno deset u zoni.

Pored infrastrukturnog uređenja  postojećih parcela, ovim projektom je riješena infrastruktura i na slobodnom građevinskom zemljištu u površini cca 25.000 m², što omogućava formiranje novih parcela i ulazak novih korisnika u zonu te nova zapošljavanja.

 

Izvor: zenica.ba