Svečanom skupštinom obilježena 50. godišnjica GSS-a Zenica

Gorska služba spašavanja – stanica Zenica osnovana je prije 50 godina u okviru Planinarskog društva Tajan Zenica. Za pola stoljeća rada iznjedrila je na desetine registriranih spasilaca koji su djelovali u nebrojenim akcijama spašavajući ljude diljem Bosne i Hercegovine.

U Zenici je povodom vrijednog jubileja održana svečana skupština GSS-a Zenica.

Bila je to prilika da se prisjete početka 70-ih godina kada je osnovana spasilačka služba, ali i ljudi koji su dali značajan doprinos u radu Gorske službe spašavanja Zenica. Za 50 godina njihov rad je prekidan u ratnim i poslijeratnim vremenima, a o obnoviteljskom radu je govorio prvi predsjednik nakon prekida Derviš Dedić.

“Početkom 2000-ih godina imali smo pet licenciranih spasilaca, a u nabavci opreme nam je pomogla Služba Civilne zaštite Grada Zenica. Među kadrovima je bilo i bivših pripadnika Oružanih snaga i tada smo već bili respektabilna služba čiji su članovi bili na raspolaganju da djeluju diljem BiH“.

Prema riječima Dženedina Veladžića, predsjednik Gorske službe spašavanja F BiH, zenička stanica GSS-a je stub federalne.

„Posebno ja važan mladi kadar koji su odškolovali posljednjih godina“.

Inače GSS Zenica broji 60 članova, od čega su 10 registriranih gorskih spasilaca, 10 pripravnika gorskih spasilaca, više od 30 obučenih članova  za potrage, a odnedavno u timu za potrage imaju i psa-tragača. Imaju i gorske i spasioce na vodi, te za helikoptersko spašavanje.

„Mnogo pažnje posvećujemo i radu sa djecom, kako bismo što više mladih privukli u stanicu. Opstali smo i opstajemo, bez obzira na činjenicu da gorske službe spašavanja nisu uvrštene u Zakon o spašavanju, i nemaju tako zvanične izvore finansiranja od strane države“, kazao je Haris Adilović,  predsjednik GSS stanica Zenica.

Tokom svečane skupštine najzaslužnijim pojedincima su dodijeljene zahvalnice za doprinos u radu GSS Zenica.

 

Izvor: zenicainfo.ba