U FBiH poskupjele vakcine protiv gripe, komercijalna upotreba od ove sedmice

Nabavka vakcina protiv sezonske gripe je u nadležnosti kantona, a nabavljaju se u skladu s potrebama i mogućnostima. Nabavljač je ove godine, kao i prethodnih, kompanija Pharma Maac.

Iz ove kompanije su nam kazali da im je stigao prvi kontingent koji su podijelili zdravstvenim ustanovama i u nekoliko apoteka, a da bi sljedeća isporuka trebalo da stigne u ovoj sedmici. Inače, preporučuje se da je najbolje vrijeme za vakcinisanje protiv gripe upravo novembar.

Službeno još uvijek nisu odgovorili na pitanje o cijeni i tačnoj količini vakcine koja je stigla, no iz Javne ustanove Apoteke Sarajevo su nam kazali da imaju nekoliko vakcina i da je njihova cijena 24,20 KM. Prošle godine ove vakcine su koštale 22 KM.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je nabavio 9.400 vakcina protiv sezonske gripe, a zbog potražnje na tržištu došlo je do poskupljenja vakcina u odnosu na prošlu godinu za otprilike 25 posto, rekli su iz Zavoda.

Svake godine kantonalni zavodi za javno zdravstvo nabavljaju između 30.000 i 40.000 doza vakcina protiv sezonske gripe, a ove godine je zbog epidemiološke situacije i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH naručio dodatne doze za vakcinaciju zdravstvenih radnika.

Vakcina koja će biti dostupna stanovništvu Federacije BiH je VaxigripTetra, proizvođača Sanofi Pasteur, Francuska.

U Republici Srpskoj je nabavljeno 20.000 besplatnih doza i 5.000 za komercijalnu upotrebu, a cijena im je 26 KM.U Brčko distriktu je cijena vakcine 25 KM i već sedam dana je moguće vakcinisati se.

Prioritet u vakcinisanju su svakako rizične skupine, odnosno osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici i zdravstveni radnici i to su skupine stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinu.