U Zenici obilježen Svjetski dan multiple skleroze

 

 

 

 

Defile ulicama grada, povodom Svjetskog dana multiple skleroze priredili su danas članovi Udruženja oboljelih od multiple skleroze Zeničko-dobojskog kantona.

Udruženje formirano prije dvije godine s ciljem podrške oboljelim od ovog teškog, neizlječivog, autoimunog oboljenja, broji stotinjak članova.

Kao terapiju, oboljeli od multiple skleroze upotrebljavaju prvenstveno lijekove koji im olakšavaju borbu sa simptomima bolesti. Među njima je LIORESAL, za liječenje spazma, popratnog simptoma multiple skleroze, koji nije na esencijalnoj listi lijekova, a u apotekama košta minimalno 40 KM. Ovisno od doze, oboljelima su potrebne najmanje dvije kutije mjesečno.

U Udruženju očekuju i lakši i povoljniji pristup banjskom liječenju, kao i prilagođavanje postojećih programa dodjele ortopedskih pomagala, stvarnim potrebama oboljelih.

Defile članova Udruženja, obučenih u majice sa odgovarajućim simbolom borbe za boji položaj oboljelih od multiple skleroze, kretao se od Stadiona Bilino polje, odnosno prostorija Udruženja, preko Bulevara, do centralnog gradskog trga, pa putem Masarikove do početne pozicije.

Izvor: zenicainfo.ba