Ugašeno više od 20.000 stranica za online prodaju, među njima i BiH

U sklopu zajedničke akcije Europola, Eurojusta, Interpola i nacionalnih centara za kontrolu intelektualnog vlasništva pod nazivom IOS, zatvoreno je 21.910 web lokacija koje nude nepostojeće ili krivotvorene proizvode za internet prodaju.

Operacija je izvedena u 26 zemalja širom svijeta, a među njima je i Bosna i Hercegovina, te susjedna Srbija i Albanija, piše Europol.

Zaplijenjeni su različiti proizvodi u vrijednosti većoj od 2,5 miliona eura – krivotvoreni farmaceutski proizvodi, piratski filmovi ili softveri, ilegalni prenos TV signala i muzike…

Među zaplijenjenim proizvodima bili su i kozmetički proizvodi (22.614), dodaci za mobilne telefone( 22.042), bočice parfema (69.657), odjeća (8.929)…

Ovo je 11. operacija u okviru operacije IOS, koja je započela 2014. godine, a sve u cilju da internet učine sigurnijim mjestom.

Inače, Europol u saradnji s EUIPO, provodi kampanju i za informiranje građana o rizicima i načinima kako se zaštititi od kupovine krivotvorenih proizvoda putem interneta, pod nazivom “Don’t F *** (ake)Up”.