Upitni lokalni izbori: SNSD i HDZ protiv budžeta, prve reakcije

Prijedlog zakona o Budžetu BiH za 2020. godinu, koji je na sjednici Predstavničkog doma razmatran u prvom čitanju, upućen je Kolegiju na usaglašavanje.

Naime, za predloženi zakon glasala su 22 poslanika, 12 ih je bilo protiv i dva suzdržana.

Među onima koji su glasali protiv bili su i poslanici HDZ-a BiH i SNSD-a.

S obzirom na to da je postojala opća, ali ne i entitetska većina glasova poslanika, predloženi zakon upućen je Kolegiju doma na usaglašavanje.

Osmanović: Neki protiv izbora

Poslanik Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović smatra da svi koji su danas glasali protiv Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, ne žele da se održe lokalni izbori.

– Pribojavali smo se da će SNSD i HDZ i dalje osporavati zakonitost izbora Centralne izborne komisije – kazao je Osmanović.

Istakao je da te dvije stranke sudjeluju u radu Vijeća ministara BiH koje je Predsjedništvu BiH dostavilo Prijedlog budžeta.

Smatra neprimjerenim da pozicija koja je predložila budžet, glasa protiv njega.

Osmanović je istakao da je simptomatično i to što opozicija nije htjela podržati budžet, naglasivši čak da nisu imali ni predložene amandmane.

Radmanović: Nije ispoštovan dogovor

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine u Bosni i Hercegovini Nebojša Radmanović kazao je da danas da na sjednici tog doma nije usvojen dugo očekivani Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

– Bez obzira na to što smo bili optimistični i mislili da ćemo to završiti danas, to se nije desilo, ali nije u potpunosti propalo. Nije postojala entitetska većina – istakao je Radmanović te izrazio nadu da će se to desiti u narednih sedam dana.

Naglasio je da je SNSD bio protiv budžeta, jer nisu ispoštovani dogovori koje su ranije imali.

-U budžetu je bilo dosta propusta, nije se moglo dogovoriti da se ti propusti uklone, a nije se uspjelo dogovoriti ni oko drugih vrlo važnih stvari za BiH. Zbog toga je danas rezultat ovakav, a koji mnoge stvari dovodi u pitanje ukoliko to u toku naredne sedmice ne riješimo – rekao je Ramanović.

Đonlagić: Na sceni rušenje državnih institucija

Poslanik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić ocijenio je da neusvajanjem Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, predstavnici SNSD-a i HDZ-a pokušavaju rušiti legalno izabran sastav Centralne izborne komisije.

– Žele onemogućiti finansijski okvir CIK-u da uđu u nastavak aktivnosti u vezi organiziranja lokalnih izbora. Ovog puta su iskoristili budžet kao alat za prolongiranje daljnjih aktivnosti – smatra je.

Smatra da je ponovo na sceni “rušenje državnih institucija, jer ne mogu da prežale što nemaju politički uticaj na sastav CIK-a”.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatran u prvom čitanju, upućen je Kolegiju doma na usaglašavanje.