Vjetar rastjerao smog, zagađenje ipak dovoljno visoko za mjere opreza

Vjetrovito vrijeme sa kišom i pljuskovima pogoduje kvalitetu zraka u gradskim kotlinama. U odnosu na vikend, zagađenje zraka u Zenici danas je nešto manje, ipak dovoljno visoko za mjere opreza.

Tokom vikenda, sa 179 indeksnih poena, zrak u Zenici ocijenjen je nezdravim, dakle opasnim za većinu populacije, a naročito za ljude osjetljive na zagađenje, te hronične bolesnike. Zeničani svakako, sa zimskom sezonom, očekuju i onu sa redovno znatno povećanim koncetrancijama prašine i sumpor-dioksida, a što se opreza tiče, jedino mogu, koliko je moguće, bježati iz kotline na čist zrak.

U odnosu na vikend, danas je situacija u gradu nešto bolja, zahvaljujući, prije svega, meteorološkim uticajima. Indeks kvaliteta zraka, koji se u gradovima sa većim brojem mjernih stanica izračunava prema najvišoj vrijednosti polutanata na jednoj monitoring stanici, danas popodne iznosio je 81 poen, a sa koncentracijom krupne prašine od 32 mikrograma po kubnom metru, zrak je označen kao umjereno zagađen.

Iako su i zeničku kotlinu danas zahvatili povremeni udari vjetra, još je na snazi upozorenje: neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka i njima se preporučuje izbjegavanje boravka vani.

 

Izvor: zenicainfo.ba