Zbog korona virusa ovogodišnja Čimburijada bez pratećih aktivnosti

Čimburijada je spontano okupljanje i dugogodišnja tradicija Zeničana, koji tako dočekuju proljeće uz rijeku Bosnu i čimbur.

Nosilac većeg broja aktivnosti Čimburijade, Forum građana Zenica, oglasio se povodom situacije vezane za korona virus u kojem je kazano:

“Odlukom Predsjedništva Foruma građana Zenice ove godine u sklopu Čimburijade 21. marta 2020. godine, zbog predloženih preventivnih mjera sa ciljem sprečavanja daljeg širenja korona virusa, neće se organizovati nikakve prateće aktivnosti koje podrazumjevaju okupljanje većeg broja ljudi. Sa ovom odlukom složila se i Gradska uprava.

Izložba fotografija sa završenog konkursa za fotografije na temu „Zenica kakvu volim“ kao i konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova učenika „I stiže proljeće u moj grad“, koji je u toku, realizovaće se kada se za to steknu odgovarajući uslovi.

Pozivamo građane da se pridržavaju preporuka relevantnih institucija o sprovođenju naloženih preventivih mjera sa ciljem sprečavanja daljeg širenja korona virusa”, kazali su iz Foruma građana Zenice.

Međutim, na pitanje da li su zabranjena okupljanja ili samoinicijativna druženja i obilježavanja Čimburijade, glasnogovornica MUP-a ZDK Aldina Alić, za naš portal kaže:

“Spontano okupljanje građana Zenice nije zabranjeno, kao ni samoinicijativno druženje manjih grupa koje žele doći i obilježiti Dan Zenice, odnosno popularnu zeničku Čimburijadu”, potvrdila je Aldina Alić.

 

Izvor: zenicainfo.ba