ZDK: Usvojen revidirani Plan vakcinacije

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na vanrednoj sjednici usvojila je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i novom naredbom produžila epidemiološke mjere za još 14 dana, počevši od danas 29. jula.

Naredbom su preuzete preventivne mjere koje je donijela Vlada Federacije BiH, a odnose se na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe, predškolske ustanove, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sa nešto strožijim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa.

U periodu od 19. do 25. jula u ovom kantonu je potvrđeno šest pozitivnih slučajeva, a aktivno je 10 slučajeva. U navedenom periodu nije bilo smrtnih slučajeva. U bolnicama u Zenici i Tešnju hospitalizirano je šest oboljelih.

Vlada ZDK usvojila je i revidirani Plan vakcinacije protiv COVID-19, koji je dostavio Krizni štab.

“Revidirani plan omogućava vakcinaciju svih dobnih grupa u ovom kantonu, ne samo zaštitu ugroženih grupa, što je bio cilj dosadašnjeg plana”, potvrdio je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić.

Cilj revidiranog Plana je da se s vakcinama, čija se isporuka očekuje sljedećih nekoliko sedmica, do kraja augusta dostigne stepen kolektivnog imuniteta od 60 posto, odnosno minimalno 70 posto prije oktobra.

 

Izvor: zenicainfo.ba