Život na rate: Šta sve Zeničani kupuju na kredit?

Ekonomska moć građana BiH je na nezavidnom nivou, sve veći broj ih se zadužuje, podižu kredite, posuđuju novac kod rodbine, prijatelja ili otplaćuju na rate i tako u krug. Prema podacima Centralne banke BiH iz marta 2019. godine građanin BiH u prosjeku je zadužen oko 2.675 KM.

Najčešće se dižu krediti za kupovinu automobila 8,8 miliona KM, za popravak i renoviranje kuća ili stanova 46,7 milona KM, za kupovinu ili izgradnju novih stambenih jedinica preko milijardu KM, ali osim toga podižu ih za plaćanje računa, kupovinu odjeće, obuće, hrane, školskog pribora, registraciju automobila.

Pitali smo građane Zenice, da li su kreditno zaduženi i šta kupuju.

„Dok nisam otišao u penziju dizao sam kredite, kada sam htio kupiti novo auto i otići na odmor ili putovanje neko“, izjavio je sugrađanin.

„Jednom u životu sam se kreditno zadužio, kada sam se oženio jer sam se morao kućiti“, navode Zeničani.

„Da, kreditno sam zadužen, kupio sam hranu i djecu opremio, morao sam jer sam zaista u lošoj materijalnoj situaciji“, riječi su našeg sugrađanina.

„Da, imam kredit, obično u kući kada se nešto pokvari zadužim se kako bih mogao kupiti novo“.

Da li kupuju na rate i šta?

„Da, skoro sve kupujem na rate, odjeću, obuću i ostatk“, dodao je naš sagovorinik.

„Imam dvije kreditne kartice, ali ih ne koristim“.

Građani BiH preživljavaju tako što se kreditno zadužuju, zarađuju „sa strane“ ili na crno, potrošačku korpu sveli su na minimum, pomaže im rodbina. Mnogi se oslanjaju i na pomoć porodice i prijatelja iz dijaspore s obzirom da je u 2019. godini u našu državu iz dijaspore uplaćeno oko 1,3 milijarde KM, podaci su Agencije za statistiku.

 

Izvor: zenicainfo.ba