Gojaznost i prekomjerna težina sve više pogađa stanovnike naše zemlje

Gojaznost i prekomjerna težina pogađaju i stanovnike Bosne i Hercegovine, što je vrlo nepovoljno. Skoro 22 posto populacije odraslih je prekomjerno gojazno, a 42 posto prekomjerno teško, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Gojaznost je hronična bolest, koja sa sobom nosi još niz oboljenja, kao što su dijabetes tipa dva, kardiovaskularne bolesti, a ujedno i smanjuje kvalitetu života.

„Uzroci su višestruki, ali glavni krivac smo mi sami i glavni faktor na koji možemo uticati je način prehrane i razina fizičke aktivnosti kojoj smo izloženi. Ono na što ne možemo da utičemo je dob, spol, genetske predispozicije, itd“, izjavila je Maja Trifković, nutricionistkinja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
Zbog životnog stila, sve veći broj stanovništva provodi sjedeći, uz minimalnu fizičku aktivnost i nezdravu ishranu, upozorava Trifković.

„Nezdrave prehrambene navike u smislu prekomjernog unosa industrijski prerađene hrane, bogate kalorijama, a nutritivno siromašne, i ako je prehrana zastupljena većinom takvim namirnicama, onda postoji preduslov za pretilost“, dodaje Trifković.

Preventivno djelovanje je najbolji način da spriječimo nastanak pretilosti.

„Unos više obroka manjih porcija u toku dana, da bi se metabolizam dodatno potaknuo, kako bi se kilogrami brže gubili. Između obroka ubaciti užinu najbolje bi bilo nešto od voća, zatim koristiti što više svježih namirnica i kuhanih obroka“, rekla je Maja Trifković, nutricionistkinja.

Za održavanje normalne tjelesne težine važna je umjerenost u ishrani i redovno vježbanje. Gojazne osobe bi trebale da se posavjetuju sa ljekarom ili nutricionistom, prije nego se odluče da skinu višak kilograma, jer ova bolest ima višestruke posljedice po ljudski organizam.

 

Izvor: zenicainfo.ba