Koje su to namjernice koje debljaju?

Koje su to namjernice koje debljaju?

Za skidanje viška kilograma potrebna je kombinacija zdrave prehrane i vježbi.

Kako bi vam put u tome bio što lakši, dobro je znati koje namirnice biste trebali rjeđe konzumirati jer debljaju.

1.Umjetni zaslađivaći

Činjenica je da dijetni sokovi, posebice oni gazirani imaju manje kalorija, ali to ne znači da su zdravi. Istraživanje je pokazalo da jedno od najpopularnijih umjetnih sladila potiče izlučivanje inzulina jednako kao i bijeli ugljikohidrati.

2.Bijeli šećer

Bijeli šećer obiluje kalorijama koje sabotiraju zdravu prehranu. Šećer nema minerala i vitamina, samo mnogo kalorija koje se slažu u masne naslage.

3.Sir

Sir sadrži veliku količinu masnoće koju je teško probaviti i to dovodi do debljanja.

sir

4.Gluten

Namirnice koje sadrže gluten više debljaju jer sadrže mnogo šećera i škroba pa je sve više proizvoda u prodaji bez glutena.

5.Krumpir

Krumpiri su na vrhu liste namirnica koje najviše debljaju. Svejedno je na koji ih način pripremate.

krompir

6.Alkohol

Alkohol blokira sagorijevanje masnoća i prouzročuje povećano izlučivanje kortizola koji zadržava masnoće i oštećuje mišiće. To može dovesti do usporavanja metabolizma, a samim time i debljanja.

7.Bijeli ugljikohiodrati

Riža, tjestenina, bijeli kruh…To su namirnice koje imaju visoki glikemijski indeks. Stručnjaci upozoravaju da konzumacija “krivih” ugljikohidrata dovodi do debljanja.

bijeli-ugljikohidrati

8.Masti i ulja

Loše masnoće pogoduju pretilosti. Posebno treba izbjegavati duboko prženu hranu. Supena kašika ulja sadrži 130 kalorija.

9.Prerađena jela

Gotova jela, kobasice, hrenovke imaju mnogo kalorija, a malo ili gotovo ništa nutritivnih vrijednosti. Imaju visoke udjele soli i masnoća.