Minerali su najvažniji elementi organizma, kako osjetiti manjak unosa

Grčevi i bolovi u mišićima često se povezuju s nedostatkom magnezijuma, dok se hronični umor i osjećaj težine u nogama javljaju usljed manjka željeza i kalcijuma

Minerali  su jedan od najvažnijih strukturnih elemenata svakog organizma, bez kojih on nije u mogućnosti da funkcioniše na zdrav način. Njihov nedostatak pogađa sve ljude bez obzira na životno doba, međutim, simptomi manjka elemenata poput magnezijuma, natrijuma, željeza i slično, posebno mogu biti intenzivni kod starijih osoba. S obzirom na to da se kod njih mogu javiti i neka ozbiljna oboljenja, poput kardiovaskularnih, veoma je važno pratiti znake koje tijelo šalje.

Na taj način može se ustanoviti da li su eventualni simptomi poput izraženog osjećaja slabosti, malaksalosti, bolova u mišićima i tromosti, izazvani pogoršanjem postojeće bolesti ili su samo reakcija na nedostatak nekog minerala.

Oni ulaze u sastav svakog tkiva – od krvi, preko organa do kostiju, a pored toga, imaju regulišuću funkciju, jer kao dio enzima omogućavaju normalan rad svih ćelija. Zbog toga se njihov manjak može primijetiti na kosi, koži, noktima, ali i osjetiti u mišićima, pa i u čitavom tijelu.

 

Kako se javljaju simptomi manjka minerala…

Loši noktiAko se nokti krive ili se na njima jave zadebljanja i učestale zanoktice bez posebnog uzroka, budite sigurni da nemate dovoljno cinka. Iz istog razloga na noktima se pojavljuju i specifične bijele crtice i fleke. Ljudima sa izrazito mekanim ili krhkim noktima najčešće imaju manjka magnezijuma.

Slaba kosa

Cink je mineral koji na mnogo načina uslovljava zdravu kosu i kožu, pa ukoliko ga manjka u tijelu, često kosa počinje nekontrolisano da se masti. Pored toga, postaje slaba i beživotna, pa ne može da je popravi nijedan preparat za spoljnu upotrebu.

Dovoljna količina cinka može da znači mnogo za kosu ljudi u poodmaklom dobu, jer joj s godinama kvalitet svejedno slabi usljed brojnih faktora.

Pjege i promjene na koži

Sem što koristi kosi, cink pospješuje funkcionisanje ćelija kože, najvećeg organa ljudskog tijela, a usljed njegovog nedostatka može nastati niz promjena. Među prvima su akne i izrasline poput bradavica, ali i pojava staračkih jpega. Iako nije potvrđeno da one nastaju iz nekog određenog razloga, pojedini dermatolozi vjeruju da se umnogome mogu spriječiti dovoljnim unosom cinka.

Crven i otečen jezik

Manjak željeza najčešće se manifestuje kao izražen osjećaj slabosti, malaksalosti, pa i bezvoljnosti, međutim, manjak tog elementa može lako da se primijeti i ukoliko se u usnoj duplji javi neuobičajeno crvenilo. Ono je posebno izraženo na jeziku, koji može biti i neuobičajeno natečen.

Bol u zglobovima

Grčevi i bol u mišićima često se povezuju s nedostatkom magnezijuma, dok se hronični umor i osjećaj težine u nogama javljaju usljed manjka željeza i kalcijuma. Deficit magnezijuma izaziva i mučninu i gubitak apetita, a letargija, pospanost i stalni umor znak su da nema dovoljno natrijuma.

Na sljedećoj strani pogledajte izvore minerala…

KALCIJUM – važan za formiranje kostiju i zuba, koagulaciju krvi, kontrakciju mišića, prenos nervnih impulsa

Prirodni  izvori : mlijeko, mliječni proizvodi, žumance, orasi

MAGNEZIJUM – učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina, kalcijuma, vitamina C, fosfora, natrijuma i kalijuma

Prirodni  izvori : orasi, kakao, grah, grašak, crveno meso

NATRIJUM – održava nivo vode u tijelu, reguliše kiselobaznu ravnotežu, propustljivost ćelija, prenos nervnih impulsa

Prirodni  izvori : kuhinjska so, konzervisana ili instant hrana, morska so

KALIJUM – reguliše mišićnu aktivnost, kiselo-bazni balans, metabolizam ugljenih hidrata i proteinaPrirodni  izvori : suhe kajsije, krompir, meso, paradajz, žitarice, dinja, banane

ŽELJEZO – ima ulogu u prenosu kiseonika putem hemoglobina, učestvuje u normalnom funkcionisanju velikog broja enzima u organizmu

Prirodni  izvori : crveno meso, grah, orasi, biljke s tamnozelenim lišćem

CINK – učestvuje u više od 200 enzimskih reakcija u tijelu, a izuzetno je važan za sintezu RNK i DNK

Prirodni  izvori : namirnice životinjskog porijekla, školjke, tvrdi sir, lješnici, jaja.