Musaka od patlidžana

SASTOJCI:

3-4 patlidžana

1 glavica crvenog luka

400 gr mljevenog mesa

2 komada jaja za pohanje

Ulje za pohanje

1/2 kg paprika (može u više boja ili obične paprike pa dodati dvije paprike babure crvena, zelena ili žuta s tim da je babure potrebno oguliti)

1/2 kg paradajza

Začini: sol, biber, peršin

 

Bešamel umakmusaka2

40 gr maslaca

30 gr brašna

500 ml mlijeka

1 žumance

Ili kupiti gotovo Bešamel umak.

 

 

PRIPREMA:

1. Korak

Patlidžane oguliti, isječi po dužini na tanke ploške, poslotiti i ostaviti da puste vodu. Kada patlidžani puste vodu ocjediti ih i uvaljati u brašno, pa u razmućeno jaje i pohovati do lijepe boje (Prilikom pohovanja mogu se koristiti i krušne mrvice).

2. Korak

Luk propržiti, dodati  mljeveno meso i začine. Pržiti na laganoj vatri, a od začina dodati sol, biber i peršin.

3. Korak

Paprike prepoloviti, pa izrezati na sitne trake. Staviti paprike na ulje i pomješati sa maslacem i na laganoj vatri pržiti. Ukoliko imate „babure“ obavezno oguliti. Kada paprike omekašju dodati oguljeni i sitno isjeckani paradajz.

4. Korak

Redati u dublju tevsiju ili vatrostalnu posudu, red patlidžana pa dodati dio ispreženog mesa, a zatim dio isprženih paprika i paradajza, pa opet red patlidžana, pa red mesa. Završiti sa patlidžanom.

 

Možete preliti sa dva kupovna Bešamel umaka ili napravljenim Bešamel umakom.

 

Bešamel umak

40 gr maslaca istopiti na laganoj vatri. Dodati 30 gr brašna i stalno mješati da ne zagori. Kada dobije malo boje dodati mlijeko i dalje mješati dok se smjesa ne zgusne do željene gustoće. U smjesu dodati jedan žumanjak i začine po volji: sol i biber.

Bešamel umak zaliti preko musake i staviti musaku u zagrijanu pećnicu do 200 stepeni. Zatim smanjiti i peći na 180 stepeni dok Bešamel ne dobije finu zapećenu boju.

 

Džana Kavazović