Naslovnica Gastro Zdrava hrana u 2021. godini postaje veliki trend: Evo šta će se...

Zdrava hrana u 2021. godini postaje veliki trend: Evo šta će se jesti

Još je ostalo malo više od dva mjeseca do kraja ove turbulentne i izazovne godine od koje smo se svi umorili i jedva čekamo da završi.

Pa u pozitivnom tonu i iščekivanju iduće godine, sudeći prema trendovima Whole Foodsa, čini se da nas, barem što se prehrane tiče, čeka zdravija godina.

Već nekoliko godina za redom stručnjaci izvještavaju o trendovima koji će se u narednoj godini događati kada je hrana u pitanju, a iduće ćemo izbaciti štetna ulja, jest ćemo puno kašica i slanutka, te se općenito okrenuti zdravijoj prehrani.

U nastavku pročitajte o kojim se trendovima radi i koje zalihe već sada trebate napraviti:

Sve će se vrtjeti oko well-beinga

Sada kada nam je zdravlje napokon postalo prioritet, nije ni čudo da se sve više popularizira superhrana, probiotici i da ostave punimo “jestivim zdravljem”. Sve što nam može podići imunitet i organizam, svakako će biti na našem stolu (đumbir, bijeli luk i sl. ).

Idealan doručak svaki dan

Budući da je pandemija utjecala i na naše poslove, pa ih većinom obavljamo od kuće, doručak je trenutak u danu putem kojeg se najviše možemo posvetiti sebi. Vrijeme koje bi iskoristili na putovanje na posao, sada možete iskoristiti za pripremu doručka. Obratite pažnju na sastojke koje koristite i šta unosite u organizam.

Kafa u svemu

Kafa može biti veoma zdrava ako ne pretjerujete s njom, pa je slobodno uvrstite kroz granolu, napitke ili slastice pripremljene od nje jer 2021. bit će godina kada ćete puno lakše unositi dnevnu dozu kofeina u obrok.

Dječija hrana za odrasle

Najnovija hrana za bebe na tržištu obogaćena je brojnim nutrijentima i okusima koji će odgovarati i odraslima i djeci.

Promjena ulja

Naravno, maslinovo ulje će uvijek imati mjesto u našoj kuhinji, ali valja obratiti pažnju na održivi rast i njegovu proizvodnju. Postoje brojni izvori, od lješnikovog, preko susamovog, pa do ulja od tikve koje možemo koristiti u prehrani. Svako od njih ima poseban okus i slaže se uz brojne recepte koje ćete pripremati.

Slanutak

Slanutak će postati novi karfiol. Sastojak je to koji možete pripremiti na pregršt načina – od pahuljica, preko grickalica, pa do namaza i variva. Ovaj proteinski pojačivač postat će pravi hit u idućoj godini.