Zeničani se vitaminima bore protiv virusa

Najsigurnija preventiva od viroza i gripa – svih aktuelnih virusa, osim korone dakako, jesu vitamini koje unosimo u prirodnom obliku.

Pitali smo sugrađane i zakupce koliko smo disciplinrani po tom pitanju. Sudeći po izjavama prilično jesmo, a ne smeta nam ni visok datum u mjesecu, jer imamo pristupačnu zelenu pijacu.

„Vjerujte ni jedne zime nisam bila bolesna, zahvaljujući povrću i voću. Te su namirnice u svaka doba dana kod mene prisutne. Kupujem i jedem sve: jabuke, kivi, mandarine, grejpfrut“, kaže nam penzionerka Sadžida Begagić, napominjući da je na pijaci vrlo često i da zna sve zakupce, kao i oni nju.

„Non-stop u kući imam povrća i voća i mislim da svaka kuća to treba imati. Neophodni su za svaki imunitet”, otrkio nam je sugrađanin Omer Kadrić dok je kupovao jabuke.

Cijena jabuke je jedna marka po kilogramu, narandže su danas bile marku i 30 feninga, kivi dvije, a nar tri i po.

„Nema, sigurno, jeftinije, a kvalitenije pijace od zeničke. Samo, eto što zenička primanja nisu baš … pa se ljudima čini da je skupo“, iskrena je Sadžida.

Visok datum u mjesecu kod nas često i nažalost diktira izbor i količinu namirnica koje kupujemo. Sadžida kaže da joj datum uglavnom ne znači, ima period kada kupuje povrće, a također i voće. Za ostale potrebe svog domaćinstva mjesečno primanje također rasporedi. Omer Kadrić smatra da dobra domaćica u kući, odnosno ekonomična supruga neće dozvoliti da datum ovisi o tome šta će se od namirnica kupovati i jesti.

Da se znamo na prirodan način čuvati virusa potvrđuje i činjenica da cijeđeni sok od nara ovih dana ide kao halva.

Zakupac iz Fojnice prodaje litar tog soka po 10 KM. „Ide sok od nara, ljudi baš kupuju. Znaju da je bogat vitaminom C, ali evo imam i dok od aronije koji mnogo slabije ide”.

 

Izvor: zenicainfo.ba