12 savjeta i trikova za bolju hidrataciju kože

 

Prema koži treba postupati nježno i ne smije ju se ostaviti bez zaštite od vremenskih uvjeta, bilo ljetnih ili zimskih

Čak je 90 posto ljudskog tijela zapravo voda, pa je hidratacija važna za normalno funkcioniranje cijelog tijela – pomaže tijelu da upije nutrijente i eliminira toksine, pomaže u održavanju pH ravnoteže, pomaže kod prevencije bubrežnog kamenca, urinarnih infekcija i poboljšanja probave. Jednako tako važan je faktor u očuvanju lijepe i zdrave kože. Hidratacijom koža ostaje elastična i meka, ublažavaju se negativne posljedice starenja, a voda u koži ima i dodatnu funkciju – pospješuje njenu zaštitnu ulogu.

Dobro hidratizirana koža djeluje čvrsto i svježe, a brže zacjeljuje od oštećene. Kad koži nedostaje vlage gubi na debljini, postaje suha, boja joj je blijeda i vrlo je osjetljiva, a brže se stvaraju bore. Održavanje dobro hidratizirane kože osobito je važno kod dijabetičara.

Nekoliko je načina za održavati dobru vlažnost kože, prije svega pijenjem dovoljnih količina tekućine, a procjenjuje se da je potrebno oko 6-8 čaša vode dnevno, u što se ne računa kava koja je diuretik.

Koža se dodatno može hidratizirati kremama za lice te losionima za tijelo, no treba voditi račina da ne sadržavaju alkohol jer on pospješuje isušivanje kože.

Odnedavno se koža može dodatno hidratizirati i pod tušem zahvaljujući novojgeneraciji Nivea In-Shower regeneratora za tijelo s formulom za njegu koju aktivira voda.

U nastavku donosimo 12 trikova za bolju hidrataciju kože:

 1. Izbjegavajte duge vruće kupke i tuširanje. Tuširajte se maksimalno 10 minuta u mlakoj, nikad prevrućoj vodi.

  2. Provjerite koliko vam je koža suha. Zagrebite noktom malu površinu kože na ruci ili nozi, ako ostane bijeli trag to znači da vašoj koži treba piling i hidratacija.

  3. Vrat i dekolte tretirajte na isti način kao i vaše lice.

  4. Neka vaši beauty proizvodi budu čisti i jednostavni, izbjegavajte one s oznakom ‘antibakterijski’ jer znaju iritirati kožu.

  5. Za mekane ruke i stopala, prije spavanja namažite ih dobro hidratantnom kremom pa navucite mekane rukavice i čarape da se krema dobro upije preko noći.

  6. Prije sunčanja izbjegavajte parfeme i parfemske losione jer bi vam na koži mogle nastati mrlje.

  7. Grube laktove omekšajte nakon pilinga uz pomoć grejpfruta. Prepolovite grejpfrut i umočite u njega svaki na 15 minuta.

  8. Vježbajte i znojite se – znoj pospješuje eliminaciju toksina iz tijela, a vježba osigurava dobru cirkulaciju.

  9. Mijenjajte kreme i losione promjenom godišnjih doba – ljeti vam je potrebnija blaža, a zimi jača hidratizacija.

  10. Izbjegavajte pušenje, solarije i pretjerano sunčanje- sve to ubrzava starenje kože.

  11. Za dvostruku zaštitu kože namažite kremu s vitaminom C preko kreme za zaštitu od sunca. Krema će spriječiti oštećenja kože, dehidraciju i stvaranje bora.

  12. Ne dirajte lice rukama, na rukama uvijek ima barem malo prljavštine, ne treba je biti i na licu. Osobito izbjegavajte područje oko očiju. Nemojte trljati oči, koža oko njih osobito je osjetljiva i nježna.