Among Us hakiran, politička poruka ,,TRUMP 2020”

Among Us popularna je igrica, koja je zaživjela i na domaćem streaming tržištu, a koja je zabilježila rekordan broj igrača u posljednje vrijeme.

Hit igrica Among Us hakovana je sa političkim porukama. Studio InnerSloth, kreatori ove igrice, bio je prisiljen postaviti novo ažuriranje, kao odgovor na hakovanje. Hakeri su spamovali tekstualne chat poruke i prijetili da će se ošteti vaš telefon ako se ne pretplatite na link u poruci. Na kraju linka se nalazila poruka “TRUMP 2020”. Hak je postao vrlo raširen, a neki su igrači procijenili da je pogodio stotine ili čak hiljade mečeva. InnerSloth je putem Twittera izdao poruku da su svjesni problema, te da rade na istom, nakon čega su najavili hitno ažuriranje servera. Programer Forest Willard kasnije je objasnio da je ažuriranju trebalo neko vrijeme kako bi se izbjeglo da se ne bi pogrešno identificirao hak.
Nedavni ogroman uspjeh Among Us-a znači da je InnerSloth postao dovoljno jak da zaposli više programera kako bi spriječio hakove poput ovog. Among Us je senzacija na Google Play, jer je poznato da je tamo bio više od dvije godine, nakon čega je stekao ogromnu popularnost. Koliko je igrica popularna govori činjenica da su strimeri Ocasio-Cortez i Omar na streamu imali u 430.000 gledatelja, što ga svrstava u nekolicinu strimova sa ovim brojem gledatelja.
Šta je to Among Us i kako se igra Among Us?
Among Us je multiplayer detektivska igra koju je razvio i objavio američki studio InnerSloth 2018. godine. Igra se odvija na jednoj od tri lokacije u svemiru i igrači mogu biti u jednoj od dviju uloga: članovi posade ili uljezi. Dužnosti članova posade jesu da otkriju ko su uljezi, riješe ih se i završe zadatke koji su im dodijeljeni, dok je cilj uljeza da neprimjetno ubiju članove posade. Premda prvobitno nije bila popularna, doživjela je rast popularnosti sredinom 2020. godine zahvaljujući popularnim YouTuberima i streamerima na Twitchu.
Najavljen je nastavak, Among Us 2, ali je mjesec dana kasnije otkazan kako bi se studio mogao usredotočiti na poboljšanje originalne verzije igre. U igri sudjeluju najmanje četiri osobe, a najviše njih deset. Nasumičnim izborom na početku partije jedan, dva ili tri igrača mogu biti uljezi (ovisno o postavki), dok su ostali članovi posade. Radnja se odvija na jednoj od tri karte: svemirskom brodu (The Skeld), sjedištu kompanije Mira (Mira HQ) i planetarnoj bazi (Polus). Ako igrač umre, postaje duh; duhovi se mogu kretati kroz zidove, završiti preostale zadatke, ali su nevidljivi drugim igračima koji su živi (s tim da se duhovi mogu međusobno vidjeti). Kad uljez aktivira sabotažu, posljedica može biti neposredna (na primjer, svjetla će se odmah ugasiti, vrata zatvoriti itd.) ili se može aktivirati odbrojavanje (u ovom se slučaju sabotaža mora sanirati prije nego što brojač na ekranu dođe do nule).
Kad igrač nađe leš, može ga prijaviti, što zaustavlja sve druge elemente igre i pokreće grupni sastanak na kojem igrači razgovorom pokušavaju otkriti uljeza Kako bi se lakše utvrdio identitet uljeza, postoji nekoliko sistema za praćenje na svakoj karti koji mogu biti od pomoći: sigurnosne kamere na Skeldu, zapisnik prolaza kroz vrata na Mira HQ i računar za provjeru ko je živ, a ko mrtav na Polusu. Ako neko od igrača dobije većinu glasova, izbacuje ga se s karte i umire (u postavkama partije moguće je namjestiti da se ne otkrije je li izbačeni igrač uljez). Igrači također mogu sazvati izvanredni sastanak pritiskom dugmeta na karti.
Kako se komunicira na Among Us?
Komunicira se chat porukama i to samo tokom sastanaka, s tim da duhovi mogu međusobno razgovarati i tokom glavnog dijela igre. Pred početak svake runde moguće je prilagoditi razne parametre igre, poput veličine vidnog polja i broja izvanrednih sastanaka. Dostupne su i kozmetičke opcije, poput promjene boje lika, šešira i odjeće, s tim da se neke od njih plaćaju.