Čistoća i zdravlje–javno kupatilo

Regionalni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet“ Travnik počeo je realizaciju projekta pod nazivom “Čistoća i zdravlje – Javno kupatilo“. Ovaj projekat namjenjen je osobama u stanju socijalne potrebe. Riječ je o prvom ovakvom projektu na području BiH koji ima za cilj da se beskućnicima i socijalno ugroženom stanovništvu pruže što bolji uslove za održavanje higijene.
-Ovo je jedan od najhumanijih projekata koje MDD „Merhamet“ realizuje od 1992.godine do danas. Pored toplih obroka koje smo nudili do danas, sada nudimo jedan novi projekat koji je cijela paleta novih usluga, kao što su kupanje, pranje i sušenje odjeće, šišanje, i medicinski pregledi i dnevni boravak gdje će naši uposlenici razgovarati sa korisnicima. – ističe Hajrudin Šahić, direktor MDD „Merhamet“.
Za implementaciju projekta osigurana je i adekvatna infrastruktura u “Merhametovoj“ kući u ulici Varoš u Travniku, a projekat su podržali Općina Travnik, Javna ustanova Dom zdravlja Travnik, JU Bolnica Travnik i Centar za socijalni rad Travnik.
– Ovo je prvi projekat ovog tipa u BiH gdje Merhamet otvara vrata kuće za osobe u stanju socijalne potrebe i ovo je nadogradnja projekata koje Merhamet ima kroz narodnu kuhinju i pakete pomoći za ugrožene kategorije. Ovakvi projekti su, nažalost, potreba, a o tome govori podatak da je samo Općina Travnik 43 osobe smjestila u nužni smještaj – kaže Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik.
Projekt “Čistoća i zdravlje“ ponudit će besplatne usluge socijalno ugroženim građanima, kao što su kupanje, pranje i sušenje garderobe, pregled liječnika, pregled stomatologa, šišanje, podjela novog rublja, savjetovanje ginekologa za žene i dnevni boravak. Projekat je podržala i JU Dom zdravlja Travnik i značajno će pomagati u realizaciji aktivnosti.
– Ja zdušno podržavam ovaj projekat. Razgovarao sam sa ljekarima i svi su izrazili želju da dolaze ovdje i da zajedno sa mnom vrše preglede, rekao nam je mr. prim.dr. Nurdin Šatrović, direktor JU Dom zdravlja Travnik.
Jedan broj pregleda vršit će i specijalisti iz JU Bolnica Travnik, a incijativu MDD „Merhamet“ podržao je i Centar za socijalni rad Travnik.

Podrška privatnog sektora

Ovaj projekat podržali su i predstavnici privatnog sektora u Travniku. Neku su podržali opremanje prostorija, a neki kroz pružanje usluga. Čast mi je da budem dio projekta kojeg realizuje MDD „Merhamet“ i da dajem svoj doprinos. Iskorisit ću ovo da pozovem i svoje kolege i sve druge da podrže ovaj projekat i pomognu najugroženije sugrađane, kazao je Rusmir Jašarević, vlasnik Frizerskog salona „Rusko“.