Edhem Kozar izrađuje gitare po uzoru na čuveni „Fender Stratocaster“

Travničanin Edhem Edo Kozar već nekoliko godina uspješno pravi električne gitare, a po svim karakteristikama i materijalima koji su ugrađeni u ove instrumente, to je čuveni „Fender Straocaster“. Ljubav prema muzici i sviranju gitare Edhem gaji još od šezdesetih godina prošlog stoljeća.

– Prva gitara koju sam imao kao dijete bila je ručno pravljena. Tada nije bilo mogućnosti da se napravi nešto ovakvo. Uvijek je bila želja, ali to je bilo nemoguće jer nije bilo tehničke dokumentacije. Danas je to sve dostupno preko interneta i ja danas ostvarujem svoj san. Uz sve to, potrebna je vještina koja se brusi godinama. Bitan je i materijal – otkriva nam Edo.

Kod nabavke materijala u početku je bilo lutanja pa su elektronika i hardver nabavljani „iz druge i treće ruke“ po znatno višim cijenama. Danas materijal nabavlja od vrhunskih dobavljača. Tako materijal za gitare koje nastaju u Turbetu kod Travnika stiže iz Njemačke, Holandije, Portugala, a elektronika stiže iz Hong Konga. Kada se sve ovo kupi, slijedi pravo majstorstvo te sati i sati rada i preciznosti.

 

– Za izradu treba mnogo vremena i strpljenja. Jednu gitaru izrađujem između mjesec i četrdeset dana. To je cjelodnevni rad. Ja sam penzioner pa sam prestao računati vrijeme na sate. To je ručna proizvodnja i vrlo je zahtjevno. Ljudske ruke su najsavršeniji alat u svemiru, a to je razlog što su ručno rađene gitare više cijenjene od industrijski pravljenih – naglašava Edo.

Ova gitara mora imati specifičnu težinu koja se kreće između 3.900 i 3.950 grama. Ukoliko je lakša ili teža, znači da gitara nije uredu. Za izradu gitare koristi se više vrsta drveta: jasen, javor, jošika te specijalni lakovi. Iako se premazuje u prosjeku devet puta, sloj laka je milimetarski tanak. Veoma važno je voditi pažnju o vlažnosti drveta koje se koristi.

Cijene gitara koje proizvodi Edhem Edo Kozar kreću se od 1.000 do 2.500 KM. Zavise od komponenti koje su ugrađene u gitare.