Polaznici dobili certifikate

Volonteri Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta SBK, njih 88, uspješno su prošli kroz obuku „Osnove asistencije djeci s poteškoćama u razvoju osnovnoškolskog uzrasta” koju je organizovala Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno-edukativni centar“ (SEC) podružnica Travnik, u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK.
Provedena je i obuka pod nazivom „Osnove inkluzivne nastave“ za nastavnike razredne nastave osnovnih škola Srednjobosanskog kantona.
Tokom obuke polaznici su od trenera Svjetlane Ljevar Lučić, defektologa i Katarine Mravak, psihologa, imali priliku saznati teorijske osnove o asistenciji u nastavi, uloge asistenta u nastavi, prava učenika na asistenciju po UN Konvenciji o pravima djeteta i teorijske osnove o inkluzivnoj nastavi, koordinaciji inkluzivne nastave po zakonskim regulativama nadležnog ministarstva.
-Vjerujem da će vam znanja i vještine koje ste stekli tijekom obuka koristiti u radu, ali se nadam da su ove obuke za vas dodatna motivacija kako biste nastavili ulagati u sebe, u svoj profesionalni i osobni razvoj, kazala je voditeljica SEC podružnice Travnik, Zvjezdana Nakić.
Nakon završetka obuka 88 polaznika iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Donjeg Vakufa, Bugojna, Kiseljaka, Busovače, Viteza, Novog Travnika, Travnika i Jajca dobili su SEC certifikate o uspješno završenoj obuci.
Ovo je jedna u nizu obuka koje provodi Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno-edukativni centar“ (SEC), čiji je osnivač Caritas BiH.