Dojenje na javnom mjestu

Iako je poznato i znanstveno neosporno da je majčino mlijeko savršena i najbolja moguća hrana za dijete , stopa dojenja na globalnom nivou porasla je od 1995. do 2010. godine sa 32%  na svega 39%. Na nivou Bosne i Hercegovine, samo 17,6% majki uspijeva uspostaviti i održati isključivo dojenje u prvih šest mjeseci bebinog života.  Niske stope i rani prestanak dojenja imaju značajne negativne zdravstvene i društvene posljedice za djecu, majke i zajednicu, a uz to rezultiraju većim troškovima za zdravstvenu njegu i povećavaju nejednakosti u zdravlju.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica pokušava da kontinuirano kroz razne organizirane aktivnosti promoviše značaj dojenja, a s ciljem podizanja svijesti, unaprijeđenja i pružanja podrške majkama koje doje svoju djecu. Nakon pozitivne reakcije javnosti na formiranje prostorija za dojenje u predškolskom dispanzeru JU Dom zdravlja Zenica, ove godine, a kao nastavak ideje o „Prostorijama za dojenje“ Institut za zdravlje i sigurnost hrane odlučio je istu formirati i osposobiti u ugostiteljsko-zabavnom objektu Multiplex Ekran Zenica. Kako je objekat praćen mnoštvom sadržaja sa zabavom za cijelu porodicu i sve generacije to je bio i pravi izbor za formiranje jedne ovakve prosotorije unutar ovog objekta. Kutak za dojenje ima optimalnu kvadraturu, osnovni namještaj (fotelja, stolić) kao i popratni pribor (korpa za smeće, maramice) te zdravstveno edukativni materijal o značaju i prednostima dojenja.

Nažalost, dojenje u javnosti je još uvijek tabu tema. Očekivati da će se majka zbog dojenja morati na minimum godinu dana skloniti od javnosti ili zadovoljiti dojenjem u javnom wc-u nelogično je i pomisliti.
Cilj kampanje je promovirati i osvijestiti važnost dojenja kao i činjenicu da se majke ne moraju skrivati dok doje svoje dijete.

Kada bi žene bile zaštićene od agresivnog reklamiranja zamjena za majčino mlijeko i dojenje efikasnije promovisano, vidjeli bismo više djece koja preživljavaju i napreduju, sa nižim stopama bolesti i neuhranjenosti.

Elma dr Kuduzović
Viši stručni saradnik za socijalnu medicinu
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica