Korisni savjeti: Kako na put sa malim djetetom?

Prvi put treba da se uputite na put sa bebom? Neke stvari morate da znate prije nego što krenete…

Roditelji se često pitaju da li i kako sa malom djecom na more?! Iskustva drugih govore da i sa malom djecom roditelji mogu relativno lako da se pripreme za ljetovanje, kao i da uživaju u odmoru.

Pri organizaciji ljetovanja sa djecom, roditelji moraju da razmišljaju o datumu kada će otići na more, o mjestu u koje će ići, o prevoznom sredstvu, tipu smještaja, kao i o vremenu koje će provesti na plaži.

U punoj sezoni možete očekivati velike vrućine, gužve, a i aranžmani su skuplji nego u pred i podsezoni. Sa druge strane, vjerovatnoća da u toku ljetovanja imate veći broj kišnih dana je manja.
Aranžmani u predsezoni (maj i početak juna) i podsezoni (kraj avgusta i septembar) su jeftiniji od pune sezone i nema velikih gužvi, ali se može desiti da zbog nestabilnog vremena više dana provedete u sobi nego na plaži.

Predsezona i podsezona

U maju i početkom juna može se desiti da more bude hladno za mališane, naročito ako je destinacija sjevernije i ako je u prethodnom periodu bilo kiše. Sa druge strane u podsezoni je more toplije, ali su kraći dani, pa će i boravak na plaži biti kraći.

Za roditelje sa djecom do sedam godina najbolji period za ljetovanje je prva polovina juna, jer su jutarnje temperature prijatnije i mališani mogu boraviti na plaži do 10-11 časova i kasnije poslije 17 časova, što i preporučuju ljekari. Djeci bi tebalo da zaštitite glavu kačketom ili šeširićem, kao i da koristite sredstvo za zastitu od sunca sa odgovarajucim zaštitinim fatkorom.

Takođe, važno je da plaža bude blizu smještaja (ukoliko djecu kolicima vodite na plažu), a bitno je i da pri ulasku u more bude duži plićak i da se postepeno prelazi u dubinu.

Prvo kupanje

Roditelji bi posebnu pažnju morali da obrate na odnos djeteta prema vodi (ako ranije nisu imali sličnog iskustva), jer može se desiti da se mališan uplaši i da umjesto brčkanja, ljeto provedete šetajući po okolini.

Svakako dijete ne treba na silu tjerati u vodu, jer se može postići kontraefekat. Najbolje je lagano privikavanje, prvo samo šetnja po plićaku, a onda će se dijete samo polako opuštati i željeće da uđe u vodu. Nije loše ni da ako vidite drugu djecu koja se brčkaju priđete i pustite dijete da to posmatra, mozda se ohrabri i poželi da i samo uđe u vodu (obavezno nabavite djetetu i jedne gumene sandalice). Ako ni to ne uspije, strpite se, sljedeće godine će biti bolje, nikako na silu nemojte ga tjerati da ulazi u vodu. Osmislite neku igru, skupljanja kamenčića u plićaku ili školjki kako bi dijete samo prišlo vodi. Stalna pažnja roditelja je neophodna, jer čak iako je ulazak u vodu postepen, dovoljno je da jedan talas zapljusne malo dijete, pa da ono do kraja ljetovanja odbija odlazak na plažu.

Kada birate odredište, morate razmišljati i o smještaju koji bi morao biti bliže plaži, jer ćete imati značajno više rekvizita za ljenčarenje na toplom suncu, a nije isključeno ni da neko od djece poželi igračku koja je ostala u sobi pa morate nekoliko puta da idete od sobe do plaže. Ponesite dosta vode i osvježavajućih napitaka, voća i grickalica kako bi djeci bio što prijatniji boravak na plaži.

Ne zaboravite igračke

Mala djeca obično spavaju popodne i tu ne bi trebalo da bude problema, jer će ih kupanje i sunce dodatno umoriti, ali ako ipak mališan odbija popodnevnu dremku ne zaboravite da ponesete ono čime voli da se zanima, kako bi vam najtopliji dio dana bio prijatan. ( Ako imate laptop možete ponijeti dječije omiljene crtaće, pa će se makar odmoriti gledajući ih ( a možda i zaspi), a vi ćete moći da pripremite popodnevnu užinu).

Na šta obratiti pažnju prilikom izbora hotela

Ako su djeca uzrasta do dvije godine i roditelji im pripremaju obroke bolje ići u smještaj gdje je omogućena priprema hrane. Najbolje je hranu pripremati uveče dok djeca spavaju. U mnogim hotelima djeca do dvije godine borave gratis, sto može biti povoljno finansijski, ali svakako treba smisliti kako spremiti hranu za svoje mališane, jer mnoga djeca ne vole hotelsku hranu.

Za malu djecu svakako treba ponijeti dosta garderobe kako ljetnje (da vam se odmor ne pretvori u pranje veša) tako i jesenje, a treba se raspitati i da li u smještaju koji želite da iznajmite postoje krevetići ili slični dječiji rekviziti.
Sa starijom djecom moguće je otići u hotele, ali tu treba razmišljati i o drugim sadržajima osim plaže, kao što su zabavni parkovi, ringišpili, tramboline, mini klub…

Izbor prevoza

Takođe, treba razmišljati i o tome koliko je određena destinacija daleko, odnosno koliko traje put do tamo, kao i da li ići sopstvenim prevozom, organizovano autobusom, ili avionom.

Avionom je najlakše, ali i najskuplje, a postoje i destinacije do kojih se ne može avionom. Ko ide avionom treba da ponese vodu i hranu, rezervnu pelenu, zbog eventualne promjene reda letenja, naročito u povratku kada su “džepovi prazni”, a ljudi se najviše opuste jer misle da su za sat vremena kod kuće, a ispostavi se da na aerodromu provedu i 24 sata.

Najudobnije je putovati svojim vozilom, jer tu vi ili vaša djeca određujete pravila. Računajte ipak, da ćete imati više stajanja nego ranije, kao i da će pauze tokom vožnje u mnogome zavisiti od zahtjeva i navika vaše djece.

Ukoliko pak niste u mogućnosti da putujete avionom ili automobilom i putujete autobusom obavezno ponesite peškir i jastuk na koje će se dijete nasloniti i spavati.
U varijanti da dijete ne plaća prevoz, to znači da nema ni sopstveno sjedište u autobusu, što znači da će vam cio put sjediti na koljenima.
Preporučujemo da za dijete ipak platite sjedište, jer ukoliko je dug put ni vam ni djetetu neće biti prijatno. Ponesite pokrivač ili jaknu za dijete, jer u autobusu noću moze biti i hladnjikavo kao i prilikom izlaženja na pauze. Ponesite dovoljno vode i dvije-tri preobuke za dijete, a u toaletima na autobuskim stajalištima odnosno pumpama postoji dio gdje možete presvući bebu, vodite računa o higijeni na takvim mjestima, jer su mališani osjetljiviji od nas.

Obavezna apoteka za djecu

Prilikom odabira destinacije, obratite pažnju da u mjestu postoji lokalni zdravstveni centar, obavezno uplatite putno osiguranje, jer zbog nekoliko maraka možete sebi napraviti pakao od ljetovanja.

Mala djeca su podložna alergijama, upali uha, visokim temperaturama, pa bi bilo dobro da sa sobom imate i malu apoteku. Uz dogovor s doktorom trebalo bi ponijeti sirup ili čepiće za temperaturu, toplomjer, sredstvo protiv opekotina, sredstvo za zaštitu od komaraca, nešto protiv alergije, probiotik, kremu za ublažavanje posljedica uboda komarca, hanzaplast, fiziološki rastvor za nos, tablete protiv povraćanja ako dijete teško podnosi put.

Naime, odmor ćete morati da prilagodite prvo djeci, a zatim sebi. Zaboravite na lude provode iz “mladosti”, osim ako povedete baku da noću čuva djecu. Ne zaboravite samo, da djeca kada se probude hoće mamu i tatu, a ne baku, pa će vam neispavanost teže pasti.