Psihologinja Sarajlić: Roditelji moraju potaknuti dijete na razgovor

Korona virus je duže vrijeme goruća tema u cijelom svijetu pa je time neizbježno da će djeca saznati određene informacije iz okoline, a najčešće iz medija. Razumjela djeca ili ne, informacije koje čuju mogu da im izazovu određene emocije poput anksioznosti, straha ili brige.

Djeca vrlo brzo prepoznaju kada se nešto ozbiljno događa u njihovoj okolini te osjete kada su njihovi roditelji uznemireni. S toga je važno da roditelji budu ti koji će potaknuti dijete na razgovor.

„Ako izbjegavamo temu o korona virusu možemo poslati djetetu poruku da je taj problem previše strašan i da od njih nešto skrivamo pa na taj način intenziviramo njihove brige koje sigurno imaju“, kazala je Lejla Sarajlić, psihologinja u Centru za mentalno zdravlje koja ističe da je ovo prilika da roditelji pokažu da dijete na svoje roditelje može računati u svakom trenutku.

Od izuzetnog je značaja da se djeci pojasni situacija na način koji je prikladan njihovom uzrastu kao i riječima koje djeca mogu da razumiju.

„Ako su upitanju djeca predškolskog uzrasta, sa njima možemo razgovarati o higijeni i zdravim navikama kroz igru, pjesmice i crtanje. Kada se radi o djeci školske dobi možemo reagovati na sličan način s tim da se mogu iznijeti činjenice i riješenja koje mogu spriječiti širenje virusa, a koji će im pomoći da imaju osjećaj kontrole. Kod tinejdžera se često susrećemo sa situacijom da se ne brinu u vezi korona virusa i to treba poštovati uz određene preporuke“, dodala je Sarajlić.

Obzirom da je na snazi zabrana kretanja za mlađe od 18 godina, iz Centra za mentalno zdravlje napominju da je potrebno kvalitetno iskoristiti vrijeme koje djeca provode u karanteni.

„Djeci koja idu u školu ne treba narušavati njihove rutinske aktivnosti koje svakodnevno obavljaju, a koje su ograničene na kuću, poput učenja i školskih zadataka. Sa manjom djecom tu su svakako uobičajene aktivnosti kao što je igra. Tinejdžere je potrebno usmjeriti na korištenje interneta kako bi naučili nešto novo te da održavaju kontakte sa svojim vršnjacima“, rekla je Sarajlić.

 

Izvor: zenicainfo.ba