Zenica dobila teretanu na otvorenom

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas je na terenima Kamberovića polja simbolično pustio u rad novopostavljenu teretanu na otvorenom.

Teretana je postavljena u sklopu Projekta smanjenja faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini koji finansira Vlada Švicarske putem Švicarske agencije za razvoj i saradnju, nadzire Svjetska banka, a provodi Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Radi se o svojevrsnom rekreativnom parku u kojem je instalirano šest sprava za vježbanje. Švedske ljestve, nisko i visoko vratilo su samo neke od postavljenih sprava.

Zeničko UG Ragbi klub Čelik osmislilo je i implementiralo projekat “U formi sam, a Ti?”, za koje je dobilo sredstva po Javnom pozivu koji je raspisalo Federalno ministarstvo zdravstva.

Također, Grad Zenica i Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica podržali su njegovu realizaciju.

Cilj projekta je ojačati kapacitete lokalne zajednice i stvoriti adekvatne uslove za bavljenje fizičkom aktivnošću svih starosnih uzrasta.

Prema riječima Mirze Oruča, člana Upravnog odbora Ragbi kluba Čelik, teretana na otvorenom je poklon gradu Zenica i njenim građanima, kako bi se u svakom momentu mogli baviti fizičkom aktivnošću.

Sretan sam i zadovoljan što se u Zenici ostvaruje ono što sam i obećao građanima. Zenica postaje evropski grad u svakom smislu te riječi. Posebno me raduje što su evropske i međunarodne organizacije prepoznale Grad Zenicu kao partnera, o čemu svjedoči i niz drugih projekata u koji smo uključeni“, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Gradonačelnik je dodao da će Gradska uprava Zenice i dalje pružati podršku sportskim klubovima i organizacijama iz oblasti sporta.  

Izvor: zenica.ba