JU Muzej grada Zenice tokom pandemije uspio realizovati većinu planiranih projekata u 2020. godini

JU Muzej grada Zenice je uprkos otežanim okolnostima u radu zbog pandemije uspio realizovati većinu planiranih projekata u 2020. godini.

Uz pomoć Gradske uprave, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Federalnog ministarstva kulture i sporta, te Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Muzej grada Zenice je uspio nadomjestiti izostanak manje očekivane zarade zbog mjera zaštite te zabrane posjeta muzejskim izložbama.

Kako nam je rekao direktor Muzeja grada Zenica, Adnadin Jašarević, uspjeli su zadržati i razviti saradnju sa međunarodnim organizacijama „EVROPSKO KULTURNO NASLIJEĐE, “BALKANSKA MREŽA MUZEJA, “FONDACIJA ZAPADNI BALKAN i EVROPSKE UNIJE. Nisu zanemarili ni zaštitu spomenika kulture, a organizovani su i radovi na sanaciji oštećenog južnog bedema u tvrđavi Vranduk i radovi na zeničkoj Sinagogi. Prilagođavanjem pandemiji postavili su i nove aktivne platforme na mreži, uz oficijelnu stranicu muzeja.

Posebnu pažnju posvetili su digitalizaciji glavnog muzejskog salona, koji sada raspolaže sa 12 televizora i tri touch screen kompjutera ALL-IN-ONE.

 

Izvor: zenicainfo.ba