“Ljetne večeri Studio Tetra” okupit će umjetnike iz 17 država svijeta

Od 13. do 17. jula biće održan 5. međunarodni teatarski festival „Ljetne večeri Studio Teatra“. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, ove godine na festivalu učestvuju umjetnici iz 17 država svijeta, a publika će ponovo imati priliku da tokom 5 dana uživa u raznovrsnom i zanimljivom programu.

„Pet godina je iza nas. U početku je bilo jako teško, bilo je skromno, ali onoga što nije nedostajalo u samom početku jeste energija, entuzijazam, želja i ljubav prema umjetnosti i teatru. Jedna skromna ekipa se širila i danas je ona bogata. Danas Studio Teatar okuplja najtalentovanije, najambicioznije i najkreativnije mlade ljude sa područja Grada Zenica i šire, tako da je priča Studio teatra rasla, a najzaslužniji za to svakako je festival „Ljetne večeri Studio Teatra“ u koji smo mi uložili zaista mnogo truda, energije, znanja, ambicioznosti i sve ono što nismo znali kroz ovaj period smo učili da bi naša publika osjetila i uživala u nečem boljem i ljepšem. Za ove 4 godine festivala na sceni Doma Armije igrale su 22 profesionalne predstave. Učestvovalo je 100 teatarskih profesionalaca, glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa, tehničke podrške i ono što je najvažnije, preko 10 000 ljudi je bilo tu, gledalo i uživalo u predstavama „Ljetnih večeri Studio teatra“, kaže Mirza Begović, portparol festivala.

Ljetne večeri Studio Teatra će trajati od 13. do 17. jula, a učestvovaće umjetnici iz 17 država svijeta. Festival se otvara 13. jula performansima na ulicama Grada Zenica.

„Ova aktivnost pod nazivom „Voljeni neprijatelj“ se realizuje u okviru projekta Putevi heroja, podržanog od Kreativne Evrope, a Studio Teatar je jedini partner iz BiH. Zvanično otvaranje festivala održaće se istog dana, u terminu od 21 sata, koncertom zeničkog benda Balkaneros banditos, povodom 10 godina postojanja benda, što će ujedno biti i prvi koncert na festivalu „Ljetne večeri Studio Teatra“. Tokom ostalih večeri posjetioci će moći pogledati kabare „Međuigre 0-24“, Zijaha Sokolovića, zatim predstavu pozorišta Slavija iz Beograda pod nazivom „Krevet za šestoro“, autora Mihaila Laptoševića, četvrta noć festivala rezervisana je za predstavu Studio Teatra „Mladi u doba korone“, nastale u režiji Lane Delić, a po tekstu Mirze Begovića, dok se festival sada već tradicionalno zatvara predstavom „Državni lopov“, kazao je Nusmir Muharemović, direktor Festivala.

Sve predstave i koncerti počinju u 21:00 sat na ljetnoj sceni Doma Armije, dok umjetnički performansi 13. jula počinju u 18:00 sati.

 

Izvor: zenicainfo.ba